Lokalarkivet i Dianalund, Sømosevej 44,  4293 Dianalund, inviterer til to foredrag i efteråret:

31. oktober kl. 15:00 i nr. 3 i Borgerhuset
Helle Juhl: Husbestyrerinde søges…
Førhen en hyppig overskrift i avisernes rubrikannoncer. I dag blot et næsten usynligt vandmærke i kvinde- og kulturhistorien. Husbestyrerinderne er nemlig hastigt på vej ud af vores kollektive bevidsthed. Stille har de smidt forklædet, pakket Nilfisken væk og vasket den sidste malkespand. Med udgangspunkt i 25 fotos fra bogen ”Husbestyrerinde søges … Ni kvindefortællinger fra det 20. århundrede” kommer vi bagom de historiske og kulturelle forudsætninger for husbestyrerindernes liv.

Helle Juhl er uddannet journalist i 1980 og var dagbladsjournalist frem til 1986. Hun har sidenhen arbejdet som freelancejournalist ved en række magasiner og fagblade samt inden for offentlig kommunikation. Udover uddannelsen som journalist er Helle Juhl også cand. public i kulturhistorisk formidling og har udgivet en række rigt illustrerede bøger om landboliv og barndomshistorie, kvindekamp og mønsterbrydere Kort sagt beskæftiger Helle Juhl sig med menneskeskæbner i historiens malstrøm, og både i sine bøger og foredrag levendegør hun i ord og billeder livsvilkår og normer fra et Danmark af i går. Minderne myldrer frem ved gensynet af mormors gruekedel og oldefars knæbukser, og man fascineres af det livsmod, som blev lagt for dagen i en ikke så fjern og ofte brydsom fortid.

Foredraget holdes i samarbejde med Biblioteket.
Pris: 25 kr. inkl. kaffe og småkage.

14. 11. kl. 19:00 i Borgerhuset lokale 3:
Lisbeth Petersen: Da Ane Frederiksdatter fra Verup blev ramt af Amerikafeber

Ane Frederiksdatter, der blev født i Vedde i 1829, er hovedpersonen i Lisbeth Pedersens foredrag om den massemigration fra Tissøegnen, som det nygifte par Ane og August trak i gang i 1856. Det er en fortælling om tidlig dansk massemigration fra Tissøegen til USA.
Det er så vidt vides først gang i dansk udvandrerforskning, at den smitsomme Amerikafeber er sporet til smittekilden i den detaljeringsgrad. Med familiesammenføringer og nabohjælp inden for det lille ejerlav, Halleby Ore, kan de forklare, hvorfor nogle folk i midten af 1800-tallet så sig i stand til at forlade deres fattige forhold og stemme med træskoene for en fremtid i USA, mens naboer, der levede under samme forhold måtte forblive på hjemstavnen.

Lisbeth Pedersen, tidligere leder af Kalundborg Museum, kom på sporet af denne exodus fra Halleby Ore og nærmeste omegn i 1999 via en lille pamflet i museets bibliotek. Hun har lige siden arbejdet med emnet on and off. Sidste år lykkedes hun og pensioneret tandlæge, og nu slægtsforsker, Anders Egemar med at bore så dybt i kilderne, at de kan knytte forbindelser fra matrikler i Halleby Ore til grundstykker i Little Denmark Settlement i Michigan, USA.

Foredraget er gratis. Der serveres kaffe og småkage.