Af Niels Hilker – formand for DN Sorø

Klagenævnet har netop sagt nej til grusgravning ved Parnasvej 45, Sorø på baggrund af en klage fra DN Sorø.
Klagen drejer sig om, at Region Sjælland i sin gravetilladelse ikke har foretaget en tilstrækkelig konkret vurdering af, hvorvidt det ansøgte vil påvirke bilag IV-arter, herunder strandtudsen, og at efterbehandlingsplanen ikke i tilstrækkelig grad sikrer bilag IV-arter.

Afgørelsen:
Miljø- og Fødevareklagenævnet finder, at Region Sjælland i forbindelse med tilladelsen til at udvinde 50.000 m3 årligt ikke i tilstrækkelig grad har undersøgt og vurderet om projektet vil beskadige eller ødelægge eventuelle yngle- eller rasteområder for bilag IV-arter, herunder særligt strandtudsen. Det er klagenævnets vurdering, at det ansøgte område potentielt kan være yngle- eller rasteområde for strandtudsen.

De har i den forbindelse lagt vægt på, at aktive råstofgrave generelt er gode levesteder for strandtudsen, idet strandtudsen foretrækker vandhuller med lavt vand, der kun findes i en kortere periode, eller lige er dannet, og med nøgne kanter. Region Sjælland burde derfor have foretaget konkrete undersøgelser af forekomsten af strandtudsen i området, da en forekomst ikke kan udelukkes.

Stenlille
DN Sorø har sendt en klage med tilsvarende begrundelse i forbindelse med tilladelse til grusgravning på Omkørselsvejen 1, Stenlille. Har har udvinder imidlertid foreslået DN Sorø en ”NCC løsning”, der kort fortalt går ud på at se bort fra Region Sjællands helt utilstrækkelige fokus på beskyttelsen af bilag IV arter og lave en tosidig aftale, som tilgodeser beskyttelsesbehovet. NCC etablerer i grusgraven i Munke Bjergby løbende åbne flader med grus og lavvandede søer, så arten til stadighed har et sted at overleve.

DN Sorø er i konstruktiv dialog med udvinder på Omkørselsvejen, og vi vurderer, at en løsning for strandtudsen er realistisk.

Foto: Henrik Bringsøe