Danmarks Naturfredningsforening lancerer en underskriftsindsamling imod omstridte insektgifte, der kædes sammen med biernes massedød. 

Det skriver Dansk Naturfredningsforening i en pressemeddelelse.

Foto: Dansk Naturfredningsforening

Lige nu sår danske landmænd vinterraps, hvis frø er bejdset med gift, der kædes sammen med biernes massedød.

Giftene hedder neonikotinoider og har været midlertidigt forbudt i EU siden 2013. Men regeringen er gået uden om EU og har givet danske landmænd dispensation til at bruge giftene.

“Neonikotinoider er et af nutidens mest problematiske sprøjtegifte, og vi bakker helhjertet op om EU’s forsøg på at forhindre giftene i naturen.

At regeringen kæmper mod forslaget for at give landbruget lov til fortsat at bruge giftene, er et nyt lavpunkt i natur og miljøbeskyttelsen herhjemme,” siger Ella Maria Bisschop-Larsen, der er præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

Derfor har Danmarks Naturfredningsforening lanceret en underskriftsindsamling imod neonikotinoider på hjemmesiden Bidræber.dk.

Giftene gør ondt værre for bierne
Seneste vinter døde hver femte bifamilie, og det er fjerde år i træk, at vinterdødeligheden stiger. Det viser en undersøgelse fra Danmarks Biavlerforening.

Samtidig er 3 ud af 29 danske humlebi-arter uddøde, mens yderligere 9 arter er truede.

“Både honningbier og vilde bier forsvinder, og så trodser regeringen EU’s forbud og arbejder for gifte, der er lavet til at slå insekter ihjel – og altså også skader bierne. Det er simpelthen for dumt,” siger Ella Maria Bisschop-Larsen.

I forvejen er bierne presset af mangel på føde og levesteder. Men nu slår forskerne alarm, fordi neonikotinoider forstærker effekten af andre presfaktorer. Fx er bier påvirket af neonikotinoider mere følsomme over for infektioner og parasitter.