soro badfartSorø Bådfart
v/ Sorø Bykontor på Biblioteket
Storgade 7
4180 Sorø
Tlf.: 57 87 70 20
E-mail: bykontoret@soroe.dk

Sorø Bådfart på Facebook 

Velkommen til Sorø!
‘Du har ikke rigtig oplevet Sorø, hvis ikke du har sejlet med Lille Claus.’ Det er en holdning, som både gamle, nye og potentielle soranere ofte bliver præsenteret for. Og sejlturen fra bro til bro byder da også på en perlerække af seværdigheder og fortællinger om byen, der i den grad er formet af sine søer. Som mange lokale har som paratviden, stammer navnet Sorø af “Sor Ø”, idet det oprindelige munkekloster var omringet af sø og mose.

Den to kvadratkilometer store sø er delvis omkranset af skove og træer. På Nordøstbredden finder man Sorø Akademi og Akademihaven. Den sydlige del af Sorø Sø er via Smalsøen forbundet med Pedersborg Sø. Bassinet i syd er 10-12 m dybt, og her finder man Ingemanns Ø. Hopper du ombord fra en af de fire anløbsbroer, kan du høre guiden fortælle om byens og søens historie, ikke mindst om de berømtheder, der har opholdt sig her; Ingemann, H.C. Andersen, Thorvaldsen, Holberg…

Stig ombord fra april til oktober
Sejlsæsonen starter i april og varer til og med oktober. Lille Claus sejler efter en ordinær sejlplan, som du kan finde på Sorø Bådfarts hjemmeside eller på Sorø Bykontor. Billetterne kan du købe ombord eller på Sorø Bykontor. Om sommeren er der stor og stigende efterspørgsel på rutesejladsen, og det skal derfor anbefales at reservere plads – især hvis I er en større gruppe.

Anløbsbroerne finder I på Søgade, Kongebroen, Parnas og Feldskovvej. Kørestolsbrugere kan komme ombord fra Søgade, hvor der er en lift. Dette skal dog oplyses ved forhåndsbestilling.

Den smukke sejltur varer ca. en time, og du er velkommen til at medbringe egen mad og drikke. Drikkevarer sælges ombord til rimelige priser. Der kan betales med dankort/visakort ombord på Lille Claus.

Selskaber på søen
Er I et større selskab, er der mulighed for at chartre Lille Claus – med eller uden spisning. Mange fejrer bryllup, barnedåb, konfirmation, fødselsdag ombord, og firmaer benytter også ofte Lille Claus til arrangementer for kunder eller medarbejdere. Vil du sikre dig en bestemt dato, skal du være ude i god tid.

Båden har plads til 60 spisende gæster ved seksmands borde. Båden, der er udstyret med toilet, er overdækket. I dårligt vejr kan siderne lukkes vind- og regntæt, men stadig med udsigt.

Musik på vandet
Udover rutesejlads og charter arrangerer Sorø Bådfart specialture i løbet af sæsonen. Der er blevet tradition for Sankt Hans Aften på søen og løvfaldsture, hvor man kan nyde skoven i sin efterårspragt. I forbindelse med Sorø Jazzfestival kan man opleve jazzkoncerter ombord. Sorø Internationale Musikfestival byder ligeledes på klassisk ombord.

Bliv medlem
Rutesejladsen på Sorø Sø startede i 1870, hvor Smedemester Friis sejlede dampbåden Ægir, som var bygget på Nommesens maskinfabrik i Sorø. Den blev overtaget af aktieselskabet Parnas og fik en benzinmotor. I 1905 fik Ægir selskab af træbåden Ran, og de klarede sejladsen frem til 1970erne.

I 1996 startede Sorøegnens Erhvervs- og Turistkontor en initiativgruppe med det formål at genoptage bådfart på Sorø Sø, og i 1997 blev der indgået en charteraftale med Canal Tours Copenhagen. I 2000 blev “Lille Claus” endelig købt.

Sorø Bådfart drives i dag af en engageret forening, som du kan støtte ved dit medlemsskab. Det koster 100 kr. årligt og giver dig ret til én gratis sejltur om året. Beløbet kan indbetales på girokonto 0573-2138999.

sølvpartner