Sorø Museum er fyldt med spændende aktiviteter i efterårsferien – I kan bl.a. se Sølvskatten fra Vedbygård. Skatten indeholder over 600 sølvmønter fra Svend Estridsens tid og ligger stadig i det lerkar, de blev gravet ned i.

Skatten har ligget begravet siden 1000-tallet og blev først fundet igen i 2020 af to lokale detektorførere, Per Carlsen og Jimmy Christensen. De var ud at afsøge Vedbygårds marker, da deres detektorer begyndte at bimle. De gravede forsigtig på og omkring stedet og fandt til deres store begejstring næsten 200 skinnende sølvmønter.

Museum Vestsjælland blev kontaktet og museets arkæologer fandt efterfølgende rester af et lerkar med mange sølvmønter liggende i. Den opgravede jord omkring karret blev afsøgt af detektorfolkene og de fandt yderligere næsten 80 mønter. Lerkarret blev viklet ind i gipsgaze for at stabilisere jorden, så den kunne blive transporteret i hel stand til museet, hvor den altså kan besigtiges frem til 17. december, indtil den skal videre til Nationalmuseet efter nytår.

Læs mere på: https://vestmuseum.dk/soroe-museum/

Foto: SDL