Alsted Kirke
Alstedvej 30A, Alsted
4173 Fjenneslev
Tlf. 26 80 80 54 (tirsdag -fredag)

Følg kirken på Facebook

Det hellige sted
“At træde ind i en kirke uden at have andet formål end at beskue den med nysgerrigt blik, kan være en helt særlig fornemmelse. Man kan kalde det erfaringen af det hellige. De fleste mennesker – troende, agnostikere og ateister – har vel en opfattelse af, hvad der er helligt i modsætning til det profane; de skelner mellem det almindelige, hverdagslige liv, og det, der overskrider det. Vi forbinder det hellige med noget særligt betydningsfuldt, med ritualer eller med steder, som f.eks. en landsbykirke med eller uden mennesker.” Således beskriver kulturforsker Kasper Støvring fornemmelsen af de mindre kirker i og omkring Sorø.

Kirkens kendetegn
Alsted Kirke, bygget i 1150, var oprindeligt den største landsbykirke i Alsted Herred. Den består i dag af et romansk skib, kor og apsis, et gotisk tårn samt to sengotiske sidebygninger, et våbenhus mod syd og et ligkapel mod nord. I apsis afdækkedes i 1892 kalkmalerierne – en majestas-fremstilling udført i tiden indtil 1200 af Jørlundeværkstedet, der var tilknyttet Hvideslægten.

I 2004 blev kirken grundigt restaureret indvendigt, og det fine lille indvielseskors ved døbefonten afdækket. Samtidig blev alteret bygget op omkring det lille ”relikvie”, som blev fundet indhugget i det gamle alter. Kirkebænkene fik deres smukke gule farve, og prædikestolen blev ligeledes restaureret.

Du kan læse meget mere om kirkens arkitektur og historie her.

Musikalske tidsrejser
Alsted Kirke danner året rundt skønne rammer om mange gode gudstjenester, prædikerne og koncerter. Den traditionelle efterårskoncert byder på folkeviser og sange fra hele verden. Nytårskoncerten er også et tilløbsstykke. I 2016 blev Bob Dylan fortolket af trioen Dissing og Las, bestående af Rasmus og Jonas Dissing og Las Nissen.

Temaet for sensommerkoncerten varierer år efter år, eksempelvis er Carl Nielsen blevet fejret med fællessange og en tidsrejse gennem musikken der kendetegnede komponistens levetid (1865-1931).

Gå i kirke
Den idylliske beliggenhed gør Alsted Kirke til et oplagt udgangspunkt eller mål for en vandretur. I Alsted Skov kan man følge den gule rute rundt i skoven forbi Trøffelvænget og Ligkistestenen. Skoven forlades igen ved Amalienborggård, hvor turen går ad asfaltvejen tilbage til Alsted.

Kontakt kirken

sølvpartner