Nu varer det ikke længe, før borgerne i Sorø skal sige velkommen til et par nye beboere på deres matrikler; nemlig to nye affaldsbeholdere og en rød kasse til miljøfarligt affald. AffaldPlus kører beholdere ud fra 1. september, så alt er klar, til den nye sortering træder i kraft.

Vi skal genanvende meget mere af vores affald. Derfor ændres affaldsordningen i Sorø Kommune fra d. 1. oktober 2023. I dag ligger genanvendelsen i Sorø på 53 %. Målet er, at vi i 2030 skal genanvende mindst 60 %.

”Det er et bredt flertal i Folketinget, som har besluttet, at alle danskere fremover skal sortere i 10 forskellige affaldstyper. Vi sorterer allerede en del fra til genanvendelse her i Sorø Kommune, men for at gøre plads til de sidste typer – og for i det hele taget at højne kvaliteten af det sorterede affald – skal vi have en beholder mere”, siger Ninna Wiese Pedersen, formand for Klima- og Miljøudvalget i Sorø Kommune.

I de sidste fem år har Sorø-borgerne haft en mørkegrå beholder til mad- og restaffald og en lysegrå beholder til alle de genanvendelige materialer. Den gamle genbrugsbeholder er udtjent og udgår derfor af indsamlingsordningen. I stedet får man to nye beholdere, som har låg, der kan åbne fra begge sider. Man slipper derfor nu helt for at skulle vende sine beholdere før tømning.

”Vi har bestræbt os på at finde en løsning, som er logisk, praktisk og nem at anvende for borgerne. Særligt glæder vi os til, at også blød plast nu kan genanvendes. Det har hidtil været lidt bøvlet at finde ud af, hvad der er blød og hård plast, men nu kan borgerne altså bare aflevere det hele samlet”.

Den ene beholder skal altså fremover rumme netop plast (både blød og hård) samt mad- og drikkekartoner. Også sidstnævnte er nyt:

”Mad- og drikkekartoner er en af de nye kategorier”, siger Ninna Wiese Pedersen. ”Da vi sidst ændrede i affaldsordningen tilbage i 2018, havde man end ikke tænkt på, at mad- og drikkevarekartoner skulle kunne genanvendes. Men det har man altså udviklet en metode til nu, og det er jo vejen frem at få hevet mere og mere ud af restaffaldet og ind i en genanvendelsescyklus i stedet for”.

Den sidste beholder skal rumme metal og glas i hvert sit rum. Det har hidtil været blandet sammen med hård plast, men den løsning går man nu bort fra, fordi det har vist sig, at genanvendelsen af materialerne ikke er høj nok på denne måde. Med den nye sortering skal Sorø nå målet for genanvendelse og dermed spare både på jordens ressourcer, på energiforbruget og dermed på CO2-udledningen.

”Det er jo det helt overordnede mål”, siger Ninna Wiese og fortsætter: ”At skabe en affaldsordning, som bedst mulig kan håndtere det forbrug og den affaldsproduktion, en almindelig husstand har, så vi kan sende flest mulige ressourcer tilbage i kredsløbet og på den måde reducere vores udledning af CO2”, slutter udvalgsformanden.

I tilrettelæggelsen af den nye affaldsordning har AffaldPlus og Sorø Kommune stillet krav om bæredygtighed. De nyindkøbte beholder er derfor lavet af genanvendt plast, og den gamle beholder kan enten genbruges af husejeren til haveaffald, eller også bliver den indsamlet af AffaldPlus og sendt til genanvendelse. Desuden er der stillet krav om, at den nye renovatør, Urbaser, skal indsamle mindst 30 % af affaldet i el-drevne køretøjer. Det er muligt i byområderne, mens det i landområderne stadig er nødvendigt med traditionelle biler på grund af de store afstande.

Miljøkasse, storskrald og haveaffald
Sammen med de nye beholdere flytter der også en rød kasse til miljøfarligt affald ind. Den er beregnet til fx spraydåser, neglelakrester, kemikalier og andet affald med faremærker. I kassen kan man også aflevere elpærer, småt elektronik og batterier – i klare poser hver for sig.

Miljøkassen indsamles via den nye storskraldsordning, som også begynder fra 1. oktober. Her kan man – mod forudgående bestilling – få hentet fx tekstilaffald, gamle hårde hvidevarer, udtjente møbler og stort pap. Fra marts 2024 kan man desuden få hentet haveaffald.

Sådan skal affaldet fordeles i de nye beholdere
Ninna Wiese Pedersen, formand for Klima- og Miljøudvalget i Sorø Kommune. Pressefoto