Af Dan Kiving (A) – Kandidat til regionsrådsvalget i Ringsted-Sorøkredsen for Socialdemokratiet

I et debatindlæg på Dit Sorø skrev Ella Hilker fra Haverefugiet på Smedevej forleden om moralen, opfølgningen og genopretningen omkring grusgravningen i Sorø. Og om det store, politiske ansvar vi har for at holde erhvervet op på de aftaler og kontrakter, som er vores sikkerhed for, at alt foregår korrekt og lovligt i forbindelse med råstofudvindingen.

Ella sluttede artiklen af med sætningen “Men hvad siger kandidaterne til hhv. kommunal- og regionsvalget?”

Jeg valgte at tage dette som en invitation til at lære mere om råstofsudvindingen, grusgrave og om det at bo i umiddelbar nærhed af en grusgrav. Og som chancen for at mødes med en borger med en holdning og viden om sagen. Så jeg inviterede mig en tur ud til Ella – og hvilken formiddag!

Jeg fik bogstaveligt talt øjnene op for både vores truede naturperler, grusgravenes udbredelser og krav til plads og trafiksikker til- og frakørsel af råstofferne. Der er store udfordringer for naturens dyre- og planteliv ved grusgravene samt krav til virksomheders forståelse og respekt.

Og der er et stort behov – og især politisk – for en indsigt og forståelse for forholdet mellem mennesker og naturen. Så vi politikere laver fornuftige og langsigtede planer på området.

Det er et samspil, som kræver, at vi arbejder aktivt på at se på naturen som en vigtig medspiller i udviklingen af vores samfund. Jeg har i dag lært om den nære naturs helende, helbredende og terapeutiske evner, som vi i den politiske verden er nødt til at respektere og ikke mindst forholde os til.

Naturen beder om, nej den kræver at blive hørt. Også lokalt og i det helt nære. Der blev noget at tænke politisk over ”på vejen mod Regionsrådet!” Her får I indtryk fra dagen – tak for rundturen og den gode snak til Ella.

Fotos: Dan Kiving