Efter covidnedlukningerne begyndte i starten af 2020, er hver tiende patient ikke vendt tilbage til tandlægestolen. Professor frygter konsekvenserne ved ringere tandpleje.

Ti procent af de tandlægepatienter, der har haft en konsultation hos tandlægen.dk i 2019 og starten af 2020, er siden februar 2020 ikke vendt tilbage til klinikkernes velkendte lokaler med plakater i loftet. Tandlægen.dk er en landsdækkende, dansk kæde bestående af mere end 52 tandlægeklinikker.

Tandlægerne oplever, at patienterne er nervøse og tilbageholdende med at komme til det regelmæssige eftersyn. Det er et gevaldigt problem, da behandlingen ofte bliver mere kompliceret, jo længere tid den udskydes. Hvis et lille hul i tanden bliver opdaget tidligt nok, kan patienten nøjes med at få en tandfyldning. Hvis hullet ikke bliver opdaget i tide, vil det vokse sig så stort, at det risikerer at blive både kompliceret og dyrt at udbedre. 

Tandlægen udbedrer risici i tide

Tandlægeforeningen anbefaler almindeligt raske danskere at gå til tandlægen regelmæssigt, men at hyppigheden i sidste ende bør følge en dialog mellem tandlæge, patient og de individuelle forhold. De regelmæssige tandlægebesøg er nemlig ikke kun nødvendige i forhold til at opdage huller i tænderne i tide.

– Patienter, der går regelmæssigt til tandlæge, har dels mindre risiko for at få betændelse i mundhulen, dels en bedre chance for at opdage og udbedre risici i tide. Det er eksempelvis vigtigt at forebygge parodontitis, da flere undersøgelser viser, at det kan forværre alvorlige sygdomme som diabetes, hjertekarsygdomme og leddegigt, siger Palle Holmstrup, der er professor ved Odontologisk Institut ved Københavns Universitet.

Tandlægeforeningen anslår, at hver tredje tilfælde af mundhulecancer bliver opdaget hos tandlægen. Der er altså mere end bare tandsundhed på spil, når danskerne fravælger tandlægen af frygt for corona.

Ingen får corona hos tandlægen

Hygiejne har altid været en altoverskyggende prioritet i tandplejen, og siden corona har klinikkerne skruet endnu mere op og benytter alle nødvendige værnemidler i overensstemmelse med de nationale infektionshygiejniske retningslinjer, så enhver trygt kan komme til behandling.

Tandlægehuset på Fru Ingesvej i Sorø. Foto: ABW