Tysk-dansk projekt modtager 2,8 millioner euro til økonomisk udvikling inden for bæredygtighed

Kalundborgegnens Erhvervsråd og Sorø Erhverv er gået sammen i internationalt projekt om at hjælpe SMV’er til at blive bæredygtige, gennem konkrete værktøjer og tiltag, der er tilpasset virksomhedernes individuelle behov.

Bæredygtig ledelse og produktion – mange små og mellemstore virksomheder i Tyskland og Danmark ønsker at imødekomme øgede krav fra kunder og forretningspartnere og forblive konkurrencedygtige. Regionale udviklingsprogrammer kan lede virksomhederne på rette vej, og EU yder nu økonomisk støtte til bæredygtig økonomisk udvikling i Danmark og Slesvig-Holstein.

Tre tyske og tre danske erhvervsudviklingsorganisationer er gået sammen med to universiteter om at hjælpe SMVer godt i gang. GrønBusiness-projektet er finansieret med omkring 2,8 millioner euro fra EU’s Interreg 6A Deutschland-Danmark-program og løber i tre år indtil slutningen af marts 2026.

“Uanset om det er i Slesvig-Holsten eller Danmark, så står små og mellemstore virksomheder over for den udfordring, at de har begrænsede personalemæssige og økonomiske ressourcer til at håndtere spørgsmålet om bæredygtighed. Vi er derfor meget glade for, at EU har godkendt dette projekt. Med vores otte partnerorganisationer har vi en masse erfaring og viden, som vi nu kan kanalisere ind i skræddersyede løsninger til vores projektregion,” siger projektleder Mandy Drebold (KielRegion).

Konkrete planer omfatter retningslinjer, brochurer og informationsarrangementer for virksomheder og erhvervsfremmeorganisationer samt et sæt praksisorienterede koncepter, hjælpemidler og værktøjer til bæredygtighedsvejledning. Partnerne i Interreg-projektet GrønBusiness mødtes i Sønderborg den 4. og 5. december på Alsion Videns- og Kulturcenter for at videreudvikle disse tiltag.

“Når vi udvikler tiltagene, har vi altid vores overordnede mål for øje: Den praktiske udvikling af bæredygtighed og overgangen til cirkulære økonomiløsninger for små og mellemstore virksomheder. I den forbindelse tager vi hensyn til de faktiske behov og virksomhedens respektive modenhedsniveau. For nogle er den cirkulære økonomi allerede inden for rækkevidde, mens andre virksomheder har brug for et eller to mellemliggende skridt – der er ikke nogen ”one size fits all”. På denne fælles vej er European Sustainability Reporting Standards (ESRS) den ramme, vi arbejder inden for,” forklarer Christian Würtz Munch, projektleder i Kalundborgegnens Erhvervsråd.

I Sorø Erhverv er Erhvervschef Laila Carlsen glad for at være en del af projektet og hjælpe SMV’er på vej mod mere bæredygtighed:

”For små og mellemstore virksomheder kan de øgede bæredygtighedskrav – nuværende som fremtidige – være svære at få hold på og føre ud i livet. Derfor er vi i Sorø Erhverv rigtig glade for at kunne være med til at kortælle kravene og udvikle værktøjer, virksomhederne kan bruge til at nå i mål. Med GrønBusiness-samarbejdet har vi samlet den viden og erfaring, der skal til for at skabe et godt koncept, der virkelig kan hjælpe virksomhederne på vej,” understreger Laila Carlsen.

Den fælles projektregion strækker sig fra den tysk-danske Nordsøkyst over Slesvig-Holsten og det sydlige Danmark til Sjælland. På den danske side er projektpartnerne de tre erhvervsudviklingsorganisationer Business Esbjerg, Kalundborgegnens Erhvervsråd og Sorø Erhverv samt Syddansk Universitet Sønderborg. I Slesvig-Holsten er Wirtschaftsförderung Nordfriesland, KielRegion, Wirtschaftsförderung Rendsburg-Eckernförde og Hochschule Flensburg med om bord. Ud over disse otte projektpartnere er der 19 netværkspartnere spredt over hele regionen. Projektet ledes af KielRegion.

Foto: ABW