Midtsjællands Planteskole i Sorø har et bud på fem nemme sommerblomster til at pynte i dine krukker.

Ønsker du at fylde din sommerkrukker med et rigt blomsterflor, der kan farve dine hyggekroge i haven? Så er sommerblomster eminente alene og sammen med alt fra krydderurter og kål til græsser og stauder. Her får du fem favoritter blandt årets nemme og blomsterrige sommerblomster, og forslag til hvordan du bruger dem.

1. Nøjsomme og nippefrie betulia
Betulia er en ny, nem og yderst trivelig retroplante, der udmærker sig ved sin selvrensende og sikre blomstring. Her får du en stærk, lille blomst til al slags sommervejr – lige fra regn til sol og tørke. Denne nyfortolkning af 70’ernes populære begonia blomstrer uafbrudt med fine klaser af blomster fra maj til oktober. Den fås med hvide, rosa og røde blomster.

Prøv den i selskab med andre krukker af sommerblomster, urter og græsser, for eksempel salvie og bjørnegræs.

Betulia trives bedst i et hjørne på terrassen med halvskygge, men tåler også fuld sol og kræver hverken saks eller speciel opmærksomhed fra vandkanden.

2. Lysende ildkrone
Ønsker du en varm sommer med et fyrværkeri af flammende farver? Så prøv den intense ildkrone, Lantana camara, der fyrer godt op under den varme sommerstemning i haven. Dens små, kniplingsfine knopper forvandler sig sommeren igennem til kuglerunde blomsterskærme, der som lysende ildkugler flammer i varme gule, orange, pink og purpur nuancer og danner flot kontrast til plantens frodige, mørkegrønne løv.

Plant ildkrone på en varm og solrig plads. Alene eller sammen med krukker af matchende stauder, græsser og grønne bladplanter. Den er også flot i din hængende have og plantevæg mellem salater og krydderurter.

Ildkrone fås i forskellige farvemix med gule, orange og rødviolette nuancer og i ensfarvede varianter med hvide, gule, orange, pink eller røde blomster.

3. Statelige, stærke kæmpeverbena
Vil du gerne skabe højde og lethed i din have? Så er kæmpeverbena, Verbena bonariensis, eminent som midtpunkt i dine krukker med sine svævende, lette, lilla og velduftende blomsterskærme på 1-1,5 meter høje stængler.

Stænglerne er firkantede, stærke og så smidige at de kan bevæge sig i vinden uden at knække. Den blomstrer uafbrudt fra august til den første frost i oktober. Her virker den som en magnet for sommerfugle og insekter, som giver ekstra liv i dine krukker.

Kæmpeverbena er elegant i et par enkle krukker for sig selv og statelig at kombinere med anden, lavere krydderurt som timian eller en sommerblomst, som ildkrone eller petunia i matchende farver.

4. Tørketålende lav krassula
Er du til tørketålende, sukkulentagtig krukkeplanter? Så er lav krassula, Crassula schmidtii, et fantastisk bud, der trives godt med at tørre lidt ud under sommersolen. Med sine små, rødlige blomsterskærme, der blomstrer i månedvis og sit lave, lysegrønne løv, minder den mest af alt om en miniudgave af sankthansurt. Den 10-15 cm lave plante blomstrer utrætteligt fra juni til langt hen på efteråret.

En spændende sommerblomst at mixe i krukker med grønt som mynte, palmekål og lette græsser. Den er også fin som fyld i en enkel krukke på sommerbordet.

5. Farverig, spansk marguerit
Med spansk marguerit, Osteospermum, får du en fantastisk, farverig buket med mere end 100 forskellige sorter af store, margueritlignende blomster at vælge i mellem. Farverne spænder fra sarte pasteller i hvid, lysegul og sartrosa til stærke pangfarver som glødende orange, pink og violet. En utrolig hårdfør og vedholdende sommerblomst, der nærmest danner en kuppel af blomster omkring planten fra sommer til frost. Plant den blot i fuld sol, vand og gød løbende, så den ikke tørrer ud. Og knib gerne de visne blomster af for at fremme nye kaskader af blomster.

Prøv den i selskab med spirformede stauder som staudesalvie, lavendler og hostaer og dan en tredje dimension i dine krukker med hængende sommerblomster som pletter i luften og grå evighedsblomst.

Kig forbi Midtsjællands Planteskole og find din yndlingssommerblomst.

Foto: ABW