Af Bo Mouritzen, Byrådsmedlem – Enhedslisten i Sorø

På det seneste møde i Kommunalbestyrelsen valgte et flertal bestående af C,V og O at afvise et forslag fra Enhedslisten om en indsats mod vold og social kontrol – vi er dybt forundrede. Tilsyneladende er det vigtigere for flertallet, at Enhedslisten ikke får vedtaget deres forslag, end der laves en indsats mod vold i hjemmet!

Senere lykkedes det at tvinge borgmesteren til at sende det til behandling i Social- og sundhedsudvalget. Nu ender det nok som en temadag der er flertallets udtryk for en syltekrukke

For Enhedslisten er det en selvfølge, at alle har ret til et liv uden vold. I Enhedslisten anser vi også social kontrol som vold. At leve en tilværelse uden angst og frygt for enten fysiske eller psykiske overgreb er en menneskeret.

Det vurderes at mellem 30.000 og 47.000 kvinder og 14.000 og 26.000 mænd i 2017 blev udsat for fysisk vold minimum én gang af en partner. Antallet af personer, der udsættes for psykisk vold, skønnes til at være dobbelt så højt

En nyere dansk undersøgelse med en ikke-repræsentativ stikprøve af 15-89-årige danske statsborgere viser, at 10 procent af kvinderne og 3 procent af mændene har været i et parforhold, hvor deres partner jævnligt ydmygede, truede eller slog dem.

Undersøgelser viser, at en opvækst i en familie, hvor voldelige handlemønstre er blevet normaliseret, kan gøre mennesker sårbare overfor at blive udsat for partnervold og for selv at udøve partnervold.

Vold er med andre ord arveligt.

Det er derfor helt afgørende, at vi som kommune har fagpersoner, der har voldsfaglig viden for at kunne opspore og hjælpe både voldsudsatte og voldsudøvere.

Det kræver blandt andet, at vi kan og tør spørge ind til tegn på mistrivsel i familier og kan hjælpe med at sætte ord på voldelige handlinger.

Fagfolk skal være rustet til en øget opmærksomhed på, og skærpet praksis i forhold til vold efter parforholdsbrud. Det er ikke kun i forholdet, men også efter samlivet er afsluttet, at der skal være støtte til personer der har levet i et voldeligt forhold.

Der er en åbenlys risiko for, at når man ikke ved, hvordan man skal håndtere en situation, så er der en større risiko for, at man overser den.

Lev Uden Vold lavede i 2019 en undersøgelse af kommunernes praksis i forhold til partnervold, der viste, at kommuner ofte først bliver opmærksom på vold i nære relationer, når en voldsudsat kvinde flytter på krisecenter, eller opspores som del af en anden sag i kommunen.

Det sker sandsynligvis først sent i et voldeligt forhold.

Undersøgelsen viste også, at kommunerne generelt set slet ikke opdager mænd, der bliver udsat for partnervold, og at stort set alle kommuner føler sig begrænsede i forhold til at yde støtte til personer, der udøver partnervold.

En opgave bliver at sikre, at der er differentierede tilbud og tilstrækkelig kapacitet til kvinder og mænd, der har været udsat for, eller har udøvet partnervold. Det skal ikke nødvendigvis være i Sorø, men gerne i et samarbejde med andre parter for eksempel i Regionen,

I praksis kunne det handle om alt fra kursusdage, webinarer for udvalgte medarbejdere over konkrete forslag til implementering af nye sagsgange, afholdelse af decideret kompetenceudvikling ift. opsporing af vold for relevante fagpersoner, implementering af gruppeterapi for mennesker, der har brudt med vold osv.

 

Foto: ABW