I anledningen af julen har vi bedt en række folk i Sorø om at svare på nogle julerelaterede spørgsmål. I dag svarer Doreen Møller Holmquist, forstander på Kongskilde Friluftsgård.

Hvad betyder julen for dig?
Jule betyder to ting for mig, vintersolhverv og almindelig juleaften. Da jeg har en anden opfattelse end de fleste danskere af hvad jul er. For mig er den 21. december en om ikke endnu mere hellig dag end den 24. december. Den 21 december holder vi enten alene eller sammen med andre vi kender, der har samme opfattelse som os. Her er vi som regel ude i naturen noget af tiden med bål, som symboliserer solen, der vender tilbage til os. På et tidspunkt springer vi over bålet en efter en med et ønske for det nye år. Bålspringet symboliserer også, at vi springer ind i det nye år, og derved markerer denne træskel. Forinden har vi danset og sunget bestemte sange rundt om bålet og lavet forskellige ritualer, der hører med til denne dag. Vi er ikke asatroende, men tror mere på det, man troede på i old-Danmark før vikingetiden. Vi slutter så af med at gå indendørs og spiser. Alle har medbragt nogle retter til sammenkomsten. Den 24. december er det familien, der er i højsædet, og vi holder denne dag ligesom alle andre.

Har du nogle særlige ønsker til denne jul?
Et videokamara, så jeg kunne lave nogle spændende levende blogs til Sorøs borgere, om hvad man kan lave af spændende ting ude i naturen.
En ferie til Prag eller Rom, jeg er sulten på at se hele verden. Når man selv har været ude og været turist, ved man bedre hvordan man skal behandle turister.
En Mindfullness instruktøruddannelse, som også kan komme Sorøs borgere til gode.

Hvor plejer du/I at anskaffe juletræet (hvis der er et)?
I min egen skov har vi skaffet det, siden vi flyttede ud på landet for ni år siden. Så travede vi alle hen over marken og ned i skoven, måske med en kælk, og hentede et. Men nu har de grantræer vokset mig over hovedet, så jeg må ud og købe et. Har endnu ikke besluttet mig hvor, men har set, at Superbrugsen på Frederiksberg har nogle ganske pæne nogle. Så det ender nok med et derfra, når nu jeg en dag alligevel handler der. Var min datter noget yngre end hun er, ville jeg finde et sted hvor vi sammen hele familien kunne tage ud og fælde et, så det blev en hel hyggelig oplevelse i sig selv.

Hvad plejer du/I at få at spise juleaften?
Flæskesteg, kartofler, sovs og rødkål. Helt traditionelt; det må man ikke pille ved i min familie. Det har jeg prøvet lidt med råkost af rødkål osv, og det falder ikke i god jord. Men for mig har flæskestegen også den dobbelte betydning, at det var et af de dyr, man ofrede før i tiden ved vintersolhverv, så for mig er det en hellig spise.

Er dit/jeres julegavebudget større eller mindre end sidste år?
Det er lidt mindre, mest fordi der kommer flere og flere børnebørn til i familien, og det kun er børnene der får gaver. På nær min mand og jeg, som også giver hinanden en gave.

Er det “tilladt” hos jer at give kontanter eller gavekort i julegave?
Ikke kontanter, men gavekort, og det bliver især brugt til de svære drenge, der har alt. Eller som man ikke kan finde ud at købe gave til fordi de ønsker sig nogle mærkelige spil til pceren, man ikke lige har styr på.

Har du købt eller planlægger du at købe nogle af dine julegaver i Sorø?
Jeg har købt weekendgaver til min datter i Sorø, og måske køber jeg også nogle af julegaverne her, men elsker også at tage til min gamle fødeby København på juleshopping.

Hvordan kan Sorø blive en endnu hyggeligere juleby?
Jeg syntes altid den er super hyggelig angående julelysene, men måske kunne man i fremtiden lave noget i decemberweekenderne, hvor man kørte fra torvet i kane eller hestevogn ud til nogle af os andre der ligger lidt uden for selve Sorø city.

Doreen Møller Holmquist