Af Bo Mouritzen – Medlem af Kommunalbestyrelsen for Enhedslisten i Sorø

Enhedslistens ganske simple spørgsmål om, hvorfor skal en institution, der har ret til at diskriminere mod kvinder, LGBTQ+ mennesker og fraskilte, og ikke mindst, hvor der både er ansatte og frivillige, der aktivt praktiserer den diskrimination, have adgang til Sorø Kommunes skolebørn har i den grad kaldt herrens stridsmænd til kamp.

Jette Hvidtfeldt, der er formand for menighedsrådet i Bromme, mener at det handler om Grundlovens paragraf 4. Det er med al respekt noget vrøvl.

Det handler helt konkret om bekendtgørelse nr. 350 af 10. juli 1978 der giver Folkekirken ret til at fravige loven om ligebehandling for eksempel, når der skal ansættes præster. Oversat betyder det, at Folkekirken reelt kan afvise kvinder som præster, alene med baggrund i deres køn.

Bekendtgørelsen blev indført i forbindelse med vedtagelsen af ligestillingsloven, fordi en gruppe præster og menighedsråd med henvisning til Paulus brev til Timotheus, hvor der står at ”En kvinde skal lade sig belære i stilhed og underordne sig i alt; men at optræde som en lærer, tillader jeg ikke en kvinde, heller ikke at bestemme over sin mand; hun skal leve i stilhed” af de bibeltro bliver fortolket til at betyde, at kvinder ikke kan være præster. Vi andre syntes nok især, at det er en grim måde at se på kvinder.

Jette Hvidtfeldt nedtoner problemet ved at postulere, at det er nogle enkelte præster, der opfører sig menneskefjendsk, og derfor skal reglen ikke ændres.

Men hvor ville det være befriende hvis menighedsrådene i Sorø Kommune i fællesskab henvendte sig til ministeren med et ønske om at få fjernet bekendtgørelsen og retten til at diskriminere på baggrund af køn og seksuel orientering.

I en tid hvor vi rundt i verden ser et øget pres på kvinders og LGBTQ+ menneskers rettigheder, så er vi forpligtet til at sige fra, og ikke acceptere, at mennesker bliver diskrimineret og at vores skolebørn kan udsættes for mennesker, der syntes det er i orden.

Vi skal forsvare kvinders og seksuelle minoriteters rettigheder i Danmark og det gælder også i Folkeskolen! Det har vi efter Enhedslistens opfattelse pligt til.

Enhedslisten er ikke imod kristendom, folk må tro på, hvad de vil, det vedkommer ikke os, men vi er imod diskrimination! Og mere end noget andet er vi imod statssanktioneret og skattebetalt diskrimination.

Det er Enhedslistens opfattelse, at så længe man fastholder retten til at diskriminere, så kan man ikke få adgang til kommunens skolebørn.

Vi skal huske, at de der bliver ramt af diskriminationen, er unge mennesker, der er usikre på deres seksualitet, børn af regnbuefamilier, børn af fraskilte, LGBTQ+ mennesker og ikke mindst kvinder der trods alt udgør halvdelen af befolkningen.