How Jazz was born. Det var, da ”Kid Glory og hans udvalgte folkepensionister” indspillede ”Run me in my back blues”, fortalte komikeren Dirch Passer i sketchen, der gjorde tykt grin med ”den sære hoppende rytme”, som er så karakteristisk for, ja, man kan roligt sige – jazz!

I annalerne kan man finde nok så troværdig besked om jazzens fødsel. Det skete i vinteren 1917. Dengang blev den allerførste jazzplade indspillet. Der kendes ovenikøbet en præcis dato: Den 26. februar 1917. På indspilningen høres ”Original Dixieland Jass Band”, som bestod af klarinet, cornet, trækbasun, klaver og trommer. Det var i Chicago, og 78’eren havde to numre, en blues og en one-step. Og det gik ikke stille af, for succesen var ifølge kilderne så kolossal, at der blev solgt 1,5 millioner eksemplarer af pladen!

Med et spring på mere end 100 år kommer vi frem til den vinterjazz, der snart præsenteres i Sorø. På programmet er syv koncerter.

Først en soloforestilling med pianisten Carsten Dahl på Kunstmuseet i forbindelse med afslutningen på den store udstilling af Harald Giersings malerier. Dernæst et inciterende rytmisk festfyrværkeri med sangerinden Kira Martinis kvartet på Kunstnergaarden i Dianalund. Så kommer det populære Kansas City Stompers på Victoria teatrets store scene for at blæse publikum omkuld med saft og swing anført af tenorsaxofonisten Jesper Thilo.

Nogle dage senere er der nok så intime sprøde toner fra den unge sangerinde Marie Mørck til en aftenoptræden på Café Tre Konger. Og ugen efter vender jazzen tilbage til Victoria, der genoptager de foyerkoncerter, der før har vist sig at kunne tiltrække ambitiøse kunstnere. Denne gang er det en ung kvartet anført af bassisten Lasse Mørck, som præsenterer en releasekoncert på et helt nyt album. Sorøs vinterjazzprogram slutter med to stjernebesætninger, først på Sorø Kunstmuseum violinisten Kristian Jørgensen med pianisten Nikolaj Hess i en ny kvartet, anført af trommeslageren Anders Provis, og dernæst en finale på Kragerup Gods, hvor uforlignelige og meget efterspurgte Mads Mathias giver koncert med sit band.

Programmet kan ses på soroejazz.dk