De fleste af os fik RNA-medicin med mRNA-vaccinen mod covid-19, men vidste du at RNA også kan bruges til at angribe kræftceller? Tirsdag den 18. april kl. 19:00-21:00 viser to af landets førende forskere os med rundt i den nyeste forskning i RNA-medicin. Følg med, når Sorø Bibliotek livestreamer fra Aarhus Universitet.

Populær foredragsrække

Foredragene i naturvidenskab fra Aarhus Universitet er blevet en kæmpe succes, der samler flere tusinde seere over hele landet på samme tid. Niveauet er højt, men uanset faglige forudsætninger bliver alle altid klogere på de nyeste opdagelser inden for naturvidenskaben. Sorø Bibliotek har været med de seneste tre sæsoner.

–”Selvom foredraget foregår på et lærred, så bliver det meget levende, fordi vi som tilskuere sidder sammen. I pausen deler vi ofte vores aha-oplevelser med hinanden – for sådanne er der altid mange af. Is, jordskælv eller ny medicin – det er superinteressant hver gang,” fortæller biblioteksleder Randi Petersen.

RNA mod diabetes og gigt

RNA er kemisk set meget lig DNA, den primære bestanddel i vores arvemasse, men RNA opfylder en helt anden rolle i vores celle. RNA kan for eksempel hjælpe kroppen til at programmere immuncellerne til specifikt at angribe kræftceller. Det kan kode for proteiner, der er beskadiget i forbindelse med genetiske sygdomme som cystisk fibrose og muskelsvind. RNA kan også designes til at angribe og fjerne inflammatoriske stoffer som ved diabetes og gigt.

Alt det vil RNA-forskerne postdoc Mette Galsgaard Malle og professor Jørgen Kjems gøre aftenens seere klogere på.

Gratis tilmelding

Hvis du vil være sikker på en siddeplads, så tilmeld dig på soroebib.dk eller på dit lokale bibliotek. Der er begrænset antal pladser. Alle livestreaminger er gratis.

Det er også muligt at se foredraget i Stenlille Kulturhus.