Som reaktion på terrorangrebet imod det satiriske franske ungdomsblad Charlie Hebdo har elevrådet ved Sorø Akademis Skole onsdag aften opfordret skolen til, at man vil lade flaget gå på halv på Akademiets Hovedbygning. Derudover skal handlingen ses som Akademiets stille støtte til ytringsfriheden.

En af Charlie Hebdos forsider
En af Charlie Hebdos forsider

Elevrådsformand Carsten Seindal Eilertzen, 3. d udtaler: “Særligt da Akademiet har elever, der har boet eller stadig bor i Frankrig, er det på sin plads, at vi fra Sorø Akademis Skole udviser vor største medfølelse i forbindelse med det skrækkelige terrorangreb imod Charlie Hebdo, det franske folk og ytringsfriheden. Flagningen bør derfor være en gestus både overfor ofrene og deres familier, men også for de på skolen, der har nære relationer til Frankrig, der sammen med deres venner og familie er i dyb chok over angrebet.”

Én af dem elevrådsformanden har i tankerne er Christina Drost, 3. x der før hun startede på Sorø Akademis Skole boede 8 år i Frankrig: “Det har ramt Frankrig hårdt. Rigtig mange af mine Facebook venner har taget et coverbillede hvor der står “Je suis Charlie” (dansk: Jeg er Charlie), for at støtte familierne som har mistet nogen, og fordi de gerne vil have friheden. Mange af dem forstår det ikke, og nogle er endda taget til Paris, hvor folk er samlet for at vise deres modstand imod angrebet, sympati med ofrene og støtten til ytringsfriheden. Men Frankrig bøjer sig ikke”.

Carsten Seindal: “Akademiets store filantrop Ludvig Holberg sagde så rigtigt: “At nægte mennesker frihed til at frembringe deres tanker er at hindre sandheds videre efterforskelse”. Med angrebet i Frankrig kan vi konstatere, at friheden ikke er gratis. Vi må være klar til at kæmpe for den, først og fremmest gennem uddannelse. Folk skal altid kunne sige sandheden, deres sandhed, uden frygt for repressalier. Her må den akademiske verden gå forrest. Her må Akademiet gå forrest. Må ofrene hvile i fred – må ytringsfriheden bestå”.

Lystænding i klosterkirken
I samarbejde med Sorø Klosterkirke mindes eleverne ved Sorø Akademis Skole i torsdagens frokostpause ofrene fra terrorangrebet i Frankrig.

Fra kl. 11.50 vil det være muligt at tænde lys i Klosterkirken, og kl. 12.00 vil der, som opfordret af den franske regering, blive afholdt 1 minuts stilhed i kirken. Konstitueret sognepræst Rasmus H. C. Dreyer vil inden sige et par ord. Kom i god tid. Efter 1 minuts stilhed vil der blive bedt fadervor, hvorefter elever oa. vil kunne tænde lys. Alle er velkomne.

Fakta: Onsdag den 7. januar 2015 skød og dræbte islamiske terrorister 12 mennesker i forbindelse med angrebet på satiremagasinet Charlie Hebdos redaktion. 10 journalister og 2 politibetjente blev slået ihjel og flere blev alvorligt sårede. Charlie Hebdo har modtaget mange trusler for sine satiretegninger om islam og var et af de få medier, der støttede Jyllands-Postens Muhammed-tegninger fra 2005. Det lykkedes en fransk journalist at filme terroristerne under flugten. På denne optagelse ser man sortklædte og maskerede med automatvåben råbe “Allahu Akbar” (Gud er stor, red.), inden de kører bort.