Vodka af Lammefjordskartofler, vandreruter og fotosafari på Tuse Næs, et produktions- og café-køkken i Nykøbing Sj. og et Bibliotek i Hvalsø var blandt de syv projekter, der i går blev indstillet til tilsagn på knap to millioner kroner i alt fra LAG.

“Der er ikke nogen projekter beliggende i Sorø i denne omgang. Men vi håber at folk i Sorø får lyst til at søge til deres projekter i næste runde, d. 25/4”, siger Nynne Larsby Friis, Sekretariatsleder, cand.agro.

LAG oplyser en i pressemeddelelse:

lagRessourceeffektivitet og lokale råvarer skaber nye arbejdspladser
Blandt de syv indstillede projekter er lokale råvarer et gennemgående træk, som fem ud af syv projekter centrere sig om; og det er der arbejdspladser i. Projektholderne forventer sammenlagt at kunne skabe 8 nye stillinger inden for de kommende to år som følge af projekterne. På lidt længere sigt er ambitionen 12 nye stillinger. At det bliver nogle meget forskellige stillinger ligger også i kortene. For mens Lammefjordens Destilleri vil lave vodka af de spildkartofler, der ikke klare kvalitetskravene til at ende på spisebordet; så vil Bangs Mobile Fjerkræslagteri slagte fjerkræ på moderne, skånsom vis ude hos fjerkræproducenterne selv med deres nye, rullende fjerkræslagteri.

I Nykøbing Sj. vil Lokalkompagniet udvide deres café med et cafékøkken, som samtidigt skal lave mad til den nærliggende teatercafé. Når de to caféer er lukket er det dog ikke meningen, at køkkenet skal stå urørt hen. Iværksætteri ligger ejerne af Lokalkompagniet stærkt på sinde, og derfor vil køkkenet også blive brugt som et sted, hvor spirende unge fødevareiværksættere kan komme og benytte de professionelle rammer til at udvikle nye spændende produkter, der efterfølgende kan sælges i butikken.

På Hovedvejen mellem Roskilde og Osted ligge Olsens – en æbleplantage, mosteri og bryggeri, som drømmer om også at kunne skrive Bistro på visitkortet. Den drøm skal stedets gamle drivhus med en make-over danne de intime og karakterfyldte rammer om. Her vil ejerne servere enkle og veltillavede retter af stedets egne råvarer, som vil kunne nydes i selskab med seriøse kulturarrangementer med musik, poesi, standup, teater og udstilling/salg af kunst blandt andet.

Turlandet sætter Tuse Næs på landkortet med æblerovsruter og lystfiskersafari
På den smukke halvø Tuse Næs mellem Holbæk og Odsherred har en lokal forening, Turlandet Tuse Næs, sat sig for at vise hinanden og omverdenen hvor dejligt der i grunden er på ’Næsset’, som afgrænses af Lammefjorden, Isefjorden og Holbæk fjord. Lyset, skovene og de bølgende morænelandskaber med markante issøbakker skal formidles og skabe rammerne om friluftsaktiviteter som cykel- og vandreruter, æblerovsruten, kajakruten samt fotosafari og lystfiskersafari på Tuse Næs. Målet er at øge tilgangen af turister, sommerhusgæster og borgere til Tuse Næs.

Nye muligheder for læring, kreativitet og kunsthåndværk
På Hvalsø bibliotek kommer der med den forestående udvidelse af faglitteratursamlingen til at summe af liv. Det er nemlig en skolebigård for børn – også kaldet Biblioteket, som skal understøtte nye aktiviteter for skolen i lokalsamfundet, herunder i forhold til den nye folkeskolereform og dens fokus på medborgerskab. På Biblioteket inddrages skolebørn i en produktion, der ender med et salgbart produkt. Derudover får børnene indsigt i processen og det arbejde, der ligger i at få et naturprodukt klargjort til salg. Børnene lærer at håndtere levende væsener og det ansvar, der følger med at arbejde med bier som en produktionsenhed.

I Jyderup finder man Vestsjællands Arbejdende Kunstværksteder, med kaldenavnet VAK, som siden 1998 har dannet rammerne om mange kunstneres kreative håndværk. Siden 2012 har VAK arbejdet med at udbygge sine glasstøbningsfaciliteter, som årligt danner rammen om mange workshops og kurser. VAKs kurser og workshops har været så stor en succes, at det for VAK har været nødvendigt at udbygget sit antal af glasovne med to glasovne, ud over de to glasovne der var på VAKs værksteder i forvejen. Ved at forøge strømforsyningen på VAK skabes der blandt andet mulighed for at arbejde med formstøbning af glas på en måde, som kun VAK kan udbyde på Sjælland.

stoette