I samarbejde med Mette Skjoldan fra MOKALA indretning bringer Dit Sorø en række reportager fra lokale loppemarkeder og genbrugsbutikker – ’Genbrug Tour de Sorø’. Første tur gik til ’Stalden’ i Tersløse, og denne gang gælder det Røde Kors Møbelgenbrug.

mokala røde kors indgangRunder millionen
”I Skagen er der i uge 29 et sammenrend af kendte og et leben med rekordbesøg i butikker og på restauranter. Det er så stor en uge, så der er lavet fjernsyn om det for nogle år siden. I vores butik har der vist ikke været et rend af kendte, og der er heller ikke lavet fjernsyn om os, men i al ubemærkethed har der i uge 29 været et usædvanlig godt salg”, fortæller butiksleder Jørgen Kristoffersen i en mail til de ca. 50 frivillige i butikken, der formentligt allerede i august runder en million i omsætning. Butikken åbnede i december 2015, og succesen vidner om en stor efterspørgsel for brugte ting og sager.

Jørgen Kristoffersen, der er fyldt 70, har tidligere bl.a. været forstander for Sorø Ungdomsskole. Jørgen oplyser, at hans hold af frivillige er en stor del af butikkens succes. Og de ugentlige mails er med til at skabe den ånd, som der er i butikken, og som er nødvendig for at fastholde den frivillige arbejdskraft.

“Når der er 50 frivillige med gode og forskellige kompetencer, så er der en del at byde på i forhold til salg, klargøring af ting til salg og transport”, siger Jørgen, der oplyser, at butikken ofte får værdifulde ting til salg. Butikken ligger midt i feltet der går fra loppemarkeder til antikvitetsforretninger, og det afspejler priserne. Der er en del møbler til et par hundrede kroner.

mokala røde korsSortimentet og kunderne
Jørgen oplyser, at der er tre hovedområder man kan rubricere varerne i, og de sælger alle godt:
1. Møbler
2. Glas og service
3. Elartikler

Kunderne kommer alle steder fra, og det er svært at identificere den typiske kunde. Men en fællesnævner kan være, at folk ofte besøger genbrugsbutikken, når der er sket noget i deres liv. F.eks. når der flytter hjemmefra, bliver skilt eller flytter sammen. Det er pæne ting man kan finde her, og elartikler mv. bliver repareret i butikken, hvis ikke de virker ved ankomst.

Dagens fund
Jørgens valg af et “fund”, man ikke kan leve uden, er et samlet bord, stol og lampesæt. Som skræddersyet til den unge, der skal til at flytte hjemmefra, og som måske ikke har så meget plads. Jørgen fremhæver især bordet som et sjovt og billigt computerbord.

mokala jørgen

Jørgens fund, med og uden Jørgen
Jørgens fund, med og uden Jørgen

Bordet er et typisk karlekammerbord med en enkelt lille skrivebordsskuffe, hvor der sandsynligvis har været opbevaret en almanak, i hvilken stalddrengen skrev lidt om livets gang på landet. Bordet er hvidmalet med lidt patina skrammer og er sat til kr. 395,-.

Stolen er en bedre stol af typen ’skal’ – enkel og pæn i bonded læder. Den er sat til kr. 250,-.

Lampen er en trendy arbejdslampe til den studerende – et alternativ til en lampe af ældre dato, der umiddelbart ville passe bedre til bordet. Men kontraster giver ofte en mere spændende indretning. Lampen er af mærket Louis Poulsen og er sat til kr. 425,-.

Så sættet er dit for kr. 1070,- (Jørgen er ikke til salg).

mokala skab
Grønmalet skab med sjæl og charme

Skab med sjæl
Det fjerde fund er Mette Skjoldans eget. Hun købte det i butikken tidligere på sommeren. ”Jeg faldt for lige med det samme. Det er et trefløjet med glasparti i midten, og det kan bruges rigtig mange steder (køkken, alrum, værelse, kontor m.v.)”, fortæller Mette.

”Jeg stod og skulle bruge et mindre skab til mit kontor hjemme. Og da jeg så dette skab, tænkte jeg straks – yes. Her er det. Da jeg bor på Tersløsegaard i Holbergs gamle gemakker, synes jeg det passede genialt ind i stilen. Et stilmæssigt både let og tungt skab. Og farven, lige den nuance grøn var lige i øjet.”

Et skab af den type kan bruges i omgivelser, hvor det passer helt ind i stilmæssigt. Men det kan også give karakter til et rum med en enkel og moderne indretning, f.eks. hvide vægge. Skabet kostede kr. 625,- med intakt maling og det hele.

Læg din vej forbi butikken, og se hvad du kan finde.

 

Røde Kors Møbelgenbrug, Industrivej 7, 4180 Sorø
Åbningstider: Mandag – fredag 10-17, lørdag 10-13 og søndag lukket.

Har du noget, du gerne vil donere til butikken, er du velkommen til at komme ind og aftale nærmere. Du kan også ringe på tlf. 50776022. Der er en container ved siden af indgangen, hvori man kan lægge tøj til butikken i Storgade.