Det brede energipolitiske forlig har givet visionære kommunalpolitikere blod på tanden. I Sorø foreslår SF nu at der etableres vindmøller på en af søerne.

”Sorø har hele tre søer; Sorø Sø, Pedersborg Sø og Tuel Sø. Det er derfor oplagt, at vi benytter én af dem til vindmøller,” siger Linda Nielsen (SF), formand for Teknik og Miljø.

”Vindmøller i Sorø Sø kunne blive et nyt vartegn for byen på linje med Klosterkirken – et smukt syn, når man kører langs søen. Jeg så gerne, at de ragede op over klosterkirken, ” siger Linda Nielsen, der er klar til at tage kampen op med Sorø Bevaringsforening.

”Det er menneskeligt at være imod forandring. Men den modstand mod vindmøller, som vi stadig oplever i dele af befolkningen, forstummer, når først visionen er implementeret. Så kan selv de mest reaktionære se det indlysende fornuftige i at skaffe energi, som vinden blæser. Der er jo heller ingen oplyste mennesker, der i dag har noget imod kvindelige præster,” siger Linda Nielsen, som bakkes op fra Christiansborg.

”Vi kan jo ikke blive ved med at leve som vi hele tiden har gjort: Vi skal rette ind og bruge mindre energi, ellers svigter vi både klimaet og danske arbejdspladser. Så kommer debatten om, hvor vindmøllerne skal stå, og folk har tendens til at sige ’not in my back yard’, men alle må bringe ofre. Der synes jeg, det er flot af Sorøs borgere, at de vil gå forrest i den energipolitiske revolution, der skyller ind over landet”, siger klimaminister Martin Lidegaard (RV), der har drøftet projektet med DONG.

”Jeg håber da, at Anders Eldrups tilsagn om at kaste millioner efter projektet stadig står ved magt”, siger klimaministeren, der brænder for miljø og hader, når der går tudefjæs i klimadebatten.

”Når først vindmøllerne er rejst, kan vi begynde at bekymre os om, hvordan vi bruger den strøm, de producerer. Vindmøller i Sorø Sø er først og fremmest et vigtigt symbol på, at vi er på vej mod en ny verden, hvor der ikke bliver brugt ressourcer som i dag. Vindmøller minder os om, at vi ikke har magt over vores eget liv – vi lever på naturens nåde. Sorøs borgere er glade for naturen, og ellers kan de jo bare flytte,” siger Martin Lidegaard, der håber, at de nye vindmøller i Sorø bliver søsat allerede 1. april næste år.