ankerhus100 året for kvinders og tyendes valgret fejres på Ankerhus Seminarium søndag den 8. marts 2015 kl. 14-17. Der er gratis adgang.

I anledning af 100 året for kvinders og tyendes valgret i Danmark, ønsker syv lokalpolitiske partier i samarbejde med LOF Sorø at skabe en platform for oplysning, aktiviteter og debat om demokratiets udvikling i Danmark.

Rektor Ulla Koch fortæller om de historiske bygninger og uddannelsens udvikling på Ankerhus.

Gustav Nedergaard forhenværende rektor fortæller om stifteren Magdalene Lauridsen.

Forfatter og filminstruktør Pia Fris Laneth holder foredraget “1915 – Da Kvinder og Tyende blev Borgere” – en både oprørende, bevægende og morsom fortælling.

Andre arrangementer
Arrangementet på kvindernes internationale kampdag vil bl.a. blive fulgt op på Grundlovsdagen, hvor den nye lov blev stadfæstet. Begivenheden vil blive markeret flere steder i kommunen.

Gymnasie- og udskolingslærere opfordres til at udnytte de historiske og samfundsfaglige tilbud, der kommer i foråret, til at give elever en god og bred indsigt i den demokratiske udvikling, som er foregået i Danmark gennem de seneste 100 år.

Følgende arrangementer ser tilbage på nogle af foregangskvinderne og deres kampe for ligestilling.

Slaglille-Bjernede Husflidsforening
Den 10. februar kl. 19, foredrag med Lillian Hjort West om Thit Jensen og Agnes Henningsen. Slaglille Bjernede Forsamlingshus. Pris 60,- kr. incl. kaffe

Victoria Teatret
Den 22. marts kl. 15.30 vises filmen ”Det stærke køn”, en politisk film om ligeberettigelse. Filmen foregår i England i 1960’erne. Billetpris som dengang 25,- kr.

Værkerne lokale 111
Den 25. marts kl. 19, foredrag af Michael Kræmmer: ”Fruer og Friller” – middelalderens kvinder.
Kvinden i middelalderen var nærmest personligt ufri. Hvis hun var gift, var hun underlagt sin mand, var hun ugift, bestemte hendes far eller bror. Alligevel var der plads til markante kvinder, der kom til at spille hovedroller i historien.

Sorø Museum
Har i forbindelse med Køredagen den 5. juni temaet ”Med Mor bag Rattet”

Sorø Bibliotek
Ruds Vedby Borgspil 2014: ”Pigerne fra Sprogø” bliver vist som film i april.

Sorø Kunstmuseum
Udstiller kunst af kvindelige kunstnere fra egen samling.

Download folder

Download plakat