Unikt, æstetisk, inspirerende og inviterende, der manglede ikke rosende ord, da Sorø Gymnastikefterskoles nye parkourcenter søndag 30. oktober blev indviet.

sge-parkour-3Arkitekt og parkourudøver Mikkel Rugaard fra Street Movement udtrykte i sin tale stor glæde over efterskolens nye parkourcenter.

– Det er en speciel dag, og jeg er stolt over resultatet. Det er blevet et meget anderledes parkourcenter. Vi har arbejdet på at kombinere alle ønsker og krav, og samtidig skulle opfylde myndighedskrav og krav om brandsikkerhed, sagde han blandt andet i sin tale.

Et af ønskerne var at lave et parkourcenter, der både var rummeligt og samtidig havde en skulpturel værdi. Og det var ifølge dagens gæster lykkedes til fulde. Blandt andet forstander på Gerlev Idrætshøjskole Finn Berggren.

– Et fantastisk rum, der indeholder essensen af, hvordan parkour og kultur kan udvikle sig sammen. Et rum der inviterer til bevægelse og samtidig er æstisk flot. Et parkourcenter der i den grad bringer parkour ind i en anden æra, sagde han i sin tale ved åbningen.

Ind imellem talerne fik gæsterne eksempler på, hvordan de fine nye faciliteter kan anvendes.

Blandt andet gruppen Street Movement lavede et lille show, hvor de viste nogle af de mange måder, man kan komme rundt på banens bambuselementer og rails (jernstænger) på. To af gruppens medlemmer er desuden timelærere på Sorø.

sge-parkour-2Johan Vagn og Michael Berggren er begge begejstrede for det nye center.

– Det giver meget bedre muligheder for kontinuerlig udvikling hele året, fortæller Johan Vang.

Før blev træningen begrænset af mørke og kulde og ikke mindst regn, der besværliggjorde træningen.

Michael Berggren kan allerede nu mærke forskel på elevernes motivation.

– Hele arkitekturen og rummet inviterer til bevægelse, det gør eleverne mere motiverede og engagerede, fortæller han.

Og eleverne så meget motiverede ud, da de gav smagsprøver på deres kunnen.

Det var tydeligt at se, at der var både øvede og nybegyndere mellem eleverne, men uanset niveau viste de energiske og glade bevægelser, lige så det gippede i nogle af de fremmødte forældre.

En af de helt nye til parkour er Mille Riis Sommer fra Bornholm. Inden hun startede på Sorø, havde hun kun prøvet at lave parkour en gang. Til gengæld har hun dyrket kampsport og hiphop samt kørt på skateboard.

– Det er megafedt, at skolen har sit eget parkourcenter, og vi må bruge det, når vi har lyst. Det er fedt at kunne gå herned klokken ni om aftenen og brænde noget energi af, fortæller hun storsmilende.

sge-parkour-1En anden af eleverne, Kristoffer Wanscher fra København, er garvet parkourudøver. Han har dyrket parkour i seks år hos Game i København. Han holdt en flot tale under indvielsen.

– Det er fedt, at det er anderledes center end hos Games. Det giver både udfordringer og opfordrer til eget initiativ, fortalte han bagefter.

Med det nye parkourcenter har Sorø Gymnastikefterskole bragt sig helt i front af træningstilbuddene til parkourudøvere.

Indvielsen sluttede med fri leg for alle der havde lyst, dog med en henstillig fra forstander Karsten Haim:

– Til forældrene vil jeg sige, pas nu på. Inde i hovedet kan man stadig, men kroppen er blevet ældre, advarede han.