Ulla Grundtvig Brask er journalist ved Sjællandske Medier, 44 år og bosat i Pedersborg.

I juli fejres de blå flag ved søerne – har du nogensinde hoppet i vandet i Sorø?
Masser af gange, men det er nok ikke så enestående, for både Sorø Sø ved Skjolden og stranden ved Tystrup Sø er jo herlige badesteder, og man møder altid nogen, man kender på en lun sommerdag. Jeg kan dog prale med, at jeg tilmed hopper i Sorø Sø hvert år den 1. januar sammen med 10-15 andre friske vinterbadere. Det er blevet en tradition at mødes til en nytårsdukkert den 1. januar klokken 13 ved Skjolden, og alle er velkomne. Ikke til at kigge og grine, men til at hoppe med og være en del af den sjove tradition.

Deltager du i nogle af sommerens festivaller eller markeder?
Jeg forsøger at støtte op om alt det lokale, jeg kan. Jeg synes, det er vigtigt, at Sorø består som handelsby og kulturby – og gerne udvikler sig. Det nytter dog ikke noget bare at have den fine, politisk korrekte teoretiske holdning til lokalmiljøet. Hvis vi mener det, må vi bruge byen, når den inviterer os til det. Og Sorø inviterer heldigvis ofte til en eller anden form for aktivitet.

Har du planer om at kigge forbi det kommende Lions Marked (3-4. august)?
Langt, langt ude har jeg familie i USA, som jeg og mine forældre holder kontakten med. De kommer faktisk til Danmark i denne uge, og det er bestemt en mulighed, at jeg vil hive dem med til Lions Marked. I hvert fald skal de udsættes for Klosterkirken og Akademihaven og selvfølgelig en stor is fra Emil. Og så en god middag hjemme i haven i Pedersborg.

Skal du se eller har du set nogle af sommerens teaterstykker, f.eks. I Ingemannsland (Ruds Vedby Borgspil)?
Jeg har tidligere set borgspillet i Ruds Vedby og har stor respekt for den entusiasme, som skuespillerne lægger i arbejdet. Men i år er det ikke blevet til nogle teaterstykker. Jeg er sikkert gået glip af en masse godt!

Hvad er efter din mening byens bedste sommeraktivitet?
Jeg synes, der især er en god stemning, når der er børneloppemarked i Storgade. Og når vi nu er ved sensommer-aktiviteter, så ærgrer jeg mig over, at Barda ikke kommer til byen dette år. Det var pr-mæssigt, det bedste der er sket for Sorø. Jeg er en af dem, der håber, det bliver en realitet i 2013.

Hvad kunne gøre Sorø en mere attraktiv sommerby?
I min sommerferie var jeg i Thy og oplevede her et lille “internationalt madmarked” i byen Hurup. Fra forskellige boder kunne man købe vidunderlige oliven og ost fra en rigtig italiener, sjove hollandske kager fra en ung gut fra Amsterdam, og der var også gode tyske pølser – og meget mere. Jeg synes, vi skal lave sådan et marked på Torvet i Sorø nogle lørdage i juni/juli og gøre det endnu mere internationalt med krydderier, tøj og sager fra hele verden. Sådan noget tror jeg både soranerne og turisterne gider komme til. Det er den gode kombination af kvalitet og originalitet.

Ulla Grundtvig Brask