Traditionelt tænker man tomater og agurker, når det gælder grøntsager fra drivhuset. Men du kan dyrke mange andre lækre grøntsager og frugter under glastaget. Squash og melon er nært beslægtet med agurk, og det afslører sig tydeligt, når man ser, hvor frodigt og hurtigt de vokser, når de får plads i drivhuset. Læs Midtsjællands Planteskoles gode råd til succes i drivhuset her.

Drivhuset er et af havens perler. Det er her de mere sarte grøntsager har deres plads, de grøntsager, som ikke ellers vil modne i vores klima. De velkendte beboere i drivhuset er bl.a. tomat-, agurk og peberplanter. De plantes hvert år som småplanter og i løbet af ganske kort tid vokser de sig store og begynder at blomstre og sætte de første spæde anlæg til grøntsager. De gror og leverer sprøde agurker, saftige peberfrugter og lange ranker med røde tomater, blot vi giver dem gødning, vand og kærlig pleje.

Spændende planter
Når de almindelige planter er plantet i drivhusets sikre ly, er der måske plads til lidt ekstra guf for øje og mave. Melon, aubergine og et væld af chilisorter er også gode at have i drivhuset. Derudover er der selvfølgelig alle krydderurterne, som giver duft og farve i drivhuset.

Vindruer, fersken og figen har det også godt i drivhuset. Frugterne modner tidligere end, hvis de står i haven. Ved at plante i det beskyttende drivhus går sommeren tidligere i gang og fortsætter længe efter den øvrige have. Også blomster som roser, dahlia og tulipaner gror fint i drivhuset. Tulipanerne blomstrer tidligere i drivhuset end i haven, og roserne står beskyttet mod vejr og vind. Måske dahliaerne bliver for store i drivhuset, men så kan de flyttes ud, når de har dannet knopper.

Nyd forårssolen
Det er dog ikke kun blomster og planter, der står beskyttet i drivhuset. Når forårssolen begynder at titte frem, og det river i kroppen for at komme ud og samle solstråler til den vinterblege hud, kan drivhuset også bruges. Glashuset bliver som bekendt hurtigt varmet op. Så udnyt at huset oser af forår ved at indrette det, så man kan bruge en eftermiddag i havestolen med en kop the, en god havebog og nyde det tidlige forår.

Gode råd til succes i drivhuset
– Gør drivhuset rent hvert forår. Det er vigtigt at fjerne visne blade og skidt på glasset, så sygdomme og urenheder ikke smitter nye planter.
– Kapilærkasser er gode, når man planter i plantesæk. Her er det let at kontrollere vand og gødning.
– Man kan sagtens plante direkte i jorden i drivhuset, men tilføj gerne frisk jord inden de nye planter sættes i jorden.
– Husk at gøde og vande jævnligt. Det bedste resultat opnås med planter, der trives godt.
– Det er en god idé at bruge nyttedyr i drivhuset. De spiser skadedyrene, og man undgår at bruge kemikalier på grøntsagerne.

Foto: ABW