AffaldPlus hører ofte, at rummet til papir og småt pap ikke er stort nok. Kan stort pap være synderen?

Foto: AffaldPlus.

Når en genbrugsbeholder ikke bliver tømt, kan det meget vel skyldes, at den er overfyldt – specielt rummet til papir og småt pap giver mange borgere pladsproblemer.

Ud med det store pap
Rummet i genbrugsbeholderen til papir og småt pap er ikke beregnet til stort pap. Stort pap sætter sig fast/i spænd og forhindrer korrekt tømning. Er der top på genbrugsbeholderen, hverken kan eller må skraldemændene tømme den. De skal lade den stå med en besked om, hvorfor den ikke er tømt. En meget fyldt beholder kan også skabe problemer for skraldemanden, selvom der ikke er top på. Fx hvis du har fyldt den så meget, at affaldet kiler sig fast i rummet.

Hvornår er pap for stort til beholderen?
Pap i din genbrugsbeholder skal ligge løst, så det ikke sætter sig fast/i spænd ved tømning. Som udgangspunkt er det emballagepap fra din almindelige husholdning, der hører til i rummet: Fx toiletrullerøret, en æggebakke, æsken fra tandpastatuben osv. Alt sammen forholdsvis små papemner, som ikke kræver mere af dig end et “tryk på maven”.

Hvis dit rum til papir og småt pap ikke er fyldt, kan du brække større stykker pap, som fx en skotøjsæske, i mindre stykker. Sørg blot for, at det bliver småt nok til, at det kan ligge løst og ikke sætter sig fast i beholderen.

Hvor gør du i stedet af stort pap?
Du har følgende muligheder for at aflevere stort pap afhængig af, hvilken kommune du bor i:
I Sorø Kommune kan du aflevere det på genbrugspladsen.

Pappet kan afleveres i papcontaineren på en af AffaldPlus’ 20 genbrugspladser. Hvis din kommune tilbyder en storskraldsordning, kan du aflevere pappet dér, når du alligevel skal bestille afhentning. Bor du til leje eller i en ejendom med fælles affaldssortering, så kontakt din vicevært/administrator/udlejer og hør om mulighederne dér, hvor du bor.

Hvad sker der med pappet?
Når du afleverer stort pap på genbrugspladsen eller til storskrald, bliver det kørt til Næstved Genbrugsterminal. Her bliver det pakket i baller og sendt videre til fabrikker, der typisk producerer nyt pap og karton.

På fabrikkerne frigør man fibrene i pappet ved hjælp af vand. Bagefter bliver den grødagtige masse lavet til nyt pap, som fx bliver til nye papkasser, pizzabakker eller køkkenrullerør.

Stor gevinst ved genanvendelse af pap
Når vi genanvender pap, mindsker vi CO2-udledningen og sparer samtidig energi og råstoffer (træ og vand). Det kræver nemlig ikke nær så meget energi at lave pap ud af pap som at lave pap ud af træ. Samtidig er det god økonomi at genanvende pappet, da det er billigere end forbrænding. I 2018 blev der indsamlet 2.880 ton stort pap til genanvendelse på AffaldPlus’ genbrugspladser og i storskraldsordningerne i Næstved, Ringsted, Slagelse og Vordingborg Kommuner.

Men hvorfor er rummet til papir og småt pap så lille?
Vi hører fra flere, at rummet til småt pap og papir er for lille. Genbrugsbeholderen har en 40/60 opdeling med 96 liter til papir og småt pap. Størrelsen på rummet til papir og småt pap skyldes i høj grad, at mængderne af papir er dalet kraftigt de senere år, og tendensen ser ud til at fortsætte.

Indsamlingspotentialet for papir i de seks AffaldPlus-kommuner (kg/husstand/år). Foto: AffaldPlus.

De seneste ni år er indsamlingspotentialet for papir næsten halveret. Indsamlingspotentialet er beregnet af Miljøstyrelsen og viser den mængde, som ville kunne indsamles, hvis borgerne afleverede 100 % af deres papir til genbrug. Derfor matcher rummet til papir og småt pap også fremtidens behov.

Yderligere information
Humoristisk lille film på Youtube om Poul, der ikke helt har forstået budskabet om, at pappet fra hans nye fladskærms-TV ikke hører til i genbrugsbeholderen.

AffaldPlus’ hjemmeside.

Foto: AffaldPlus.