Familier med to voksne og børn er nu for alvor blevet overhalet indenom af singlerne. I dag er mere end halvdelen af alle danske familier nemlig singlefamilier, hvor der kun er en enkelt voksen i familien. Det viser beregninger fra Nordea Kredit på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

I Vest- og Sydsjælland er der 307.000 familier, hvoraf familier med enlige kvinder eller mænd udgør 164.000. Det svarer til, at 54 procent af familierne består af en enlig voksen og eventuelt hjemmeboende børn, mens singlefamilierne for 30 år siden kun udgjorde 46 procent.

”Udviklingen i antallet af familier med en enkelt voksen påvirker efterspørgslen af boliger. Vi oplever ofte, at singlerne ønsker en bolig, der er nem at vedligeholde, og så er det vigtigt, at boligen hurtigt kan sælges, hvis familien bliver større,” siger daglig leder Ove Larsen fra Danbolig Sorø/Dianalund.

2016-11 Stor efterspørgsel efter singleboliger_Shutterstock_kittyLejlighed eller rækkehus

Inde i byerne foretrækker singlerne typisk at flytte ind i en lejlighed eller andelsbolig, mens singlerne uden for byerne er mere interesseret i et mindre hus med en lille have.

”Singlefamilier inde i byerne foretrækker typisk at flytte ind i en istandsat og indflytningsklar lejlighed eller andelsbolig med mulighed for mindst et børneværelse, tæt på skole, indkøbsmuligheder og i gåafstand til offentlig transport,” siger Ove Larsen og fortsætter:

”Uden for byerne ønsker børnefamilier, der eventuelt skal finde en ny bolig efter en skilsmisse, at blive i nærområdet. Her bliver løsningen ofte at finde et rækkehus i området, så børnene kan blive i deres lokale skole og beholde deres vennekreds,” siger han.

Singler på fremmarch
Forklaringen på singlernes fremmarch kan findes i, at de unge tager længere uddannelser, og at de derfor er ældre, når de flytter sammen og stifter familier. Men også efter den første ungdom er antallet af singler steget, forklarer boligøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit:

”Det hænger blandt andet sammen med, at højere velstand gør det muligt at købe bolig alene. Og da singler ofte foretrækker mindre lejligheder tæt på byen, er det derfor ikke så underligt, at lejlighedspriserne er steget mere end huspriserne, da de mange nye singler har fået efterspørgslen efter lejligheder til at stige.”

Fortsat mange parfamilier
Men selv om antallet af singler er steget voldsomt, bør det ikke have påvirket boligefterspørgslen fra parfamilier. For samtidig med at antallet af singler er vokset, er befolkningen som helhed også vokset. Det betyder, at der i Vest- og Sydsjælland stadig er lige så mange parfamilier i dag som for 30 år siden.

”Befolkningsudviklingen har betydet, at selv om der er blevet langt flere singler, er der ikke blevet færre parfamilier. Efterspørgslen efter boliger til familier med to voksne er derfor ikke faldet – det er kun antallet af singleegnede boliger, der er steget meget,” siger boligøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit.

I Vest- og Sydsjælland er antallet af singlefamilier vokset med 44.500 de seneste 30 år, mens antallet af familier samlet set er vokset med 45.400.