genHvad har 60 danske mænd, 10 saudiarabiske diætiststuderende og formanden for social- og sundhedsudvalget til fælles? Det kunne man få svar på lørdag d. 13. juni, hvor de alle deltog i begivenheden Rigtige mænd får ”tjekket motoren”, som blev afholdt af Sorø Sundhedscenter i samarbejde med Dianalund Genbrugsstation.

Mange bække små…
I anledning af Mens Health Week 2015, flyttede Sorø Sundhedscenter for en dag ind på Dianalund Genbrugsstation, for at få nogle af kommunens mange mandlige borgere i tale. Mænd lever statistisk set ikke så længe som kvinder, og de reagerer i mindre grad på sygdomssymptomer. Derfor kan det være vigtigt lige at få ”tjekket motoren” en gang imellem. Ud af de ca. 60 mænd, som deltog i sundhedstjekket, blev der opdaget syv personer med for højt blodtryk og fem med forhøjet blodsukker, som alle blev henvist til egen læge. ”Mange mænd går rundt med forhøjet blodtryk uden at vide det”, udtaler sundhedskonsulent Trine Kirk Vindfeldt, ”hvis vi bare fanger en eller to ved de events vi afholder, og dermed kan medvirke til at forebygge en livsstilssygdom, giver det mening”.

Sjippetov og traktordæk
Der var også rig mulighed for at få testet konditionen både på motionscyklen, men også på de fire fysiske udfordringer, som man kunne prøve kræfter med – mavebøjninger i traktordæk, armstræk i traktordæk, squats med ekstra vægt og sjipning. Her kom der godt gang i mændenes ”konkurrence-gener”, da de kæmpede om at slå dagens højeste score. Formålet var ikke kun sjov og ballade. Øvelserne gav også mulighed for at tale om sundhed med en anden vinkel, en snak som formanden for social- og sundhedsudvalget Lars Schmidt også deltog i med de mange mænd, som mødte op. Mange af deltagerne undrede sig også over tilstedeværelsen af en pølsevogn ved et sundhedsevent:

Formålet er det samme som med aktiviteterne – at få en snak om sundhed på en anderledes måde. Det behøver jo ikke at være gulerødder og æbler det hele. Det handler om at finde en god og sund balance med plads til det hele,” siger sundhedskonsulent Tanja Bigum Jørgensen.

gen2Internationale budskaber om sundhed
Dagen på genbrugsstationen fik også en anden og mere international vinkel, da 10 saudiarabiske diætiststuderende, som en del af deres udvekslingsbesøg hos UCSJ, deltog i eventen. Denne måde at henvende sig til borgerne på var helt ny og ukendt for dem, ”Sådan noget har vi slet ikke i Saudi-Arabien” udtalte en af de studerende. Flere af de studerende udtrykte stor begejstring for ideen om at møde mændene, der hvor de er og overvejede at ”importere” konceptet til fx supermarkeder og andre steder, hvor de saudiarabiske mænd kommer. Dermed strakte budskaberne fra lørdag formiddag på Dianalund Genbrugsstation sig ikke bare til lokalområdet, men helt ud i den store verden.