Bedstefarjazz kan man med elskværdig respekt roligt kalde de skønne toner, der kommer ud af 77-årige Nulles klarinet og 76-årige Fessors trækbasun. Og det passer jo godt til den gamle Kongsgaard i Vester Broby, hvor de skal spille lørdag eftermiddag den 26. juli. Kongsgaarden kan føre sin historie helt tilbage til 1200-tallet, hvor Roskilde bispen Peder Sunesen ejede stedet.

Men så hovsa! Det er en 29 årig kvinde, der skal stå foran de gamle drenge og synge. Og dertil fire 30-40 årige jazzmusikere, der vil sørge for swingende rytme og ekstra blæs i en trompet. Tilsammen danner de bandet ”Martini’s”, der udmærker sig ved at fylde generationskløften op til randen med hjertevarm spilleglæde, inciterende volumen og blå jazztoner helt ind til marven.martinis

Initiativet kommer fra den unge vokalist og sangskriver Kira Martini. Hun bragede ind på jazzscenen, da hun for et år siden udsendte sit første album med ”Martini’s”. Musikken er nytolkning af traditionel jazz med masser af rytme og blæs, leveret af den 29-årige i selskab med musikere, der kunne være hendes bedstefædre: d’herrer ”Nulle” (Elith Nykjær) og ”Fessor” (Ole Lindgreen) på klarinet og basun. Dertil de fire midaldrende superjazzproffer Peter Marott, trompet, Mads Søndergaard, klaver, Joel Illerhag, bas, og Morten Ærø , trommer.

Kira Martini er heller ikke bange for at spænde over store aldersforskelle, når hun vælger repertoire. Hun har genoplivet sangen ”Careless love”, hvis oprindelse fortaber sig i jazzens ældste historie. Buddy Bolden spillede den omkring 1910 og siden har bl.a. Bessie Smith og Louis Armstrong (og såmænd også Elvis Presley!) givet deres versioner. Den meget nyere jazzklassiker ”Hymn to Freedom” giver hun også i sin egen inderligt bluesy fremførelse. Det var pianisten Oscar Peterson, som scorede en af jazzhistoriens allerstørste hit med den komposition – som de fleste andre yngre musikere af samme årsag har holdt sig respektfuldt på afstand af. Men altså ikke Kira Martini.

Hun er selvlært sangerinde. I københavnske jazznætter har hun beslutsomt siddet ind, hvor lejlighed bød sig, og siden rejste hun et års tid til Brasilien for at synge, lære og optræde. Hjemme igen fik hun kontakt med Nulle og hans berømte ”Verdensorkester” (han startede det i 1983) og dernæst med Fessor og hans ”Jazz Kings”. Det satte for alvor fart i hendes musikalske færd, som foreløbig er kulmineret med det fælles band, der nu kommer til Sorø Jazzfestivalen.

MARTINI’S: Kira Martini (voc), Ole “Fessor” Lindgreen (tb), Elith ”Nulle” Nykjær (cl), Peter Marott (tp), Mads Søndergaard (p), Joel Illerhag (b), Morten Ærø (dr).

Lørdag 26. juli kl. 14.00

KONGSGAARDEN, Vester Broby, Strandvejen 11, Vester Broby, 4180 Sorø

Entré: 100 kr. Reservation: tlf. 57 83 38 05, e-mail: bringgaard@c.dk, www.kongsgaardenbroby.dk