Holbergmedalje-modtageren Peter Zeeberg lægger sit holbergske ugebrev i graven samtidig med nyudgivelsen af det 23. og sidste bind af Holbergs Hovedværker.

Ugens Holberg er ophørt med at udkomme. Udgiveren meddelte forrige mandag det holbergske ugebrevs død. Det må da være en spøg, tænkte vi. Det er nemlig ikke første gang, læserne har modtaget besked om standsning. Den vanvittige begrundelse var dengang, at redaktionen var løbet tør for Holbergtekster! Men den dag stod der 1. april på kalenderen – og ugebrevet fortsatte selvfølgelig. Det er da også umuligt at blive færdig med Holberg. Men nej, denne gang er det alvor. Der er gået nok en uge, og Ugens Holberg er udeblevet. Lagt i graven med disse sidste ord fra Holbergs epistel 307:

”En sindrig autor siger at de mænd som fremturer indtil døden i deres embeder, fordømmer publicum til at drikke bærmen når vinen af fadet er udtappet.”

Litteraturforskeren, cand. phil., Peter Zeeberg er manden, der gennem 395 uger – ja, i mere end syv år – med underfundig kyndighed har fremturet med nye Holberg citater hver eneste uge. Nu bliver det ubærligt at skulle undvære denne faste dosis Holberg-inspiration. Som at få frataget et narkotikum. Zeeberg forklarer, at han lukker ugebrevet, fordi han samtidig er nået til vejs ende med genudgivelsen af Holbergs værker. Den 7. februar udkom nemlig det 23. og allersidste bind i serien, der er tilrettelagt af Det Danske Sprog- og Litteraturselskab med netop Peter Zeeberg som ledende redaktør. Et ti-årigt mammutarbejde, som også har omfattet digitaliseringen af Holbergs værker på adressen www.holbergsskrifter.dk. Peter Zeeberg blev belønnet med Holbergmedaljen ved den seneste uddeling af denne fornemme litteraturpris.

Mød Zeeberg på Tersløsegaard
På den årlige Holbergdag, søndag den 11. august, kommer Peter Zeeberg til Tersløsegaard og fortæller om sit arbejde. Mon ikke han til den tid kan aftvinges nok et Holberg-citat?Arrangementet begynder kl. 15.30.

Peter Zeeberg. Foto: Tersløsegaard.