Sorø Klosterkirke 
Akademigrunden 4
4180 Sorø
Tlf. 57 82 10 12

Sorø Klosterkirkes kirkekontor
Munkevænget 22
4180 Sorø
Tlf. 57 83 26 20

Sorø Klosterkirke på Facebook 

Den store gudstjeneste
I vore dages ofte hektiske og hurtige livsstil kan man finde ro, skønhed og storhed i Sorø Klosterkirke. Hver søndag siden den første påskemorgen samles kristne for at synge, lytte til troens ord og lade sig inspirere. Der er højmesse i Sorø Klosterkirke hver søndag kl. 10.00. Læs mere her.

Historiens vingesus
Sorø Klosterkirke er bl.a. kendt som gravkirke for Hvideslægten. Opførelsen af kirken blev påbegyndt i 1161, hvor biskop Absalon lod det oprindelige benediktinerkloster omdanne til et cistercienserkloster med munke fra Esrum Kloster.

Hvornår den stod færdig vides ikke med sikkerhed, men den må have været mere eller mindre færdig i 1201, hvor Absalon blev begravet foran højalteret. Ud over at mange af Hvideslægten er stedt til hvile i kirken, er den gravkirke for kong Christoffer 2 og dronning Eufemia samt deres søn, kong Valdemar 4. Atterdag.

Det bedste orgel
Sorø Klosterkirkes orgel, bygget af Marcussen & Søn i 1942, siges at være et af landets bedste. Det har da også flere gange været benyttet til indspilning af grammofonplader med orgelmusik, bl.a. Mogens Wöldikes indspilning af J.S. Bachs omfattende Orgelbüchlein. I dag betjenes det af kirkens erfarne organist Merethe Lammert Køhl Hansen, og ved dåb, konfirmationer, vielser og bisættelser samt ved søndagenes højmesser fornemmer kirkegængerne tydeligt hendes store kærlighed til det prægtige instrument.

Det er imidlertid ikke kun i forbindelse med kirkelige handlinger, man kan glæde sig over dets smukke klang, men også ved den lange række af koncerter, som kirken året rundt danner en pragtfuld ramme omkring. Det gælder ikke mindst Sorø Internationale Musikfestival, som er en klassisk koncertrække, der tiltrækker dygtige musikere fra både ind- og udland, og som ligeledes lokker publikum til Sorø langvejs fra.

Børn og gamle
Sognepræst Lis Samuelsen står for børnegudstjenester med musikalske indslag og fortællinger om Gud i børnehøjde. Alle børn og voksne er meget velkomne, da der er indhold til refleksion for alle aldre.

Det er også Lis man kan møde til plejehjemsgudstjenesten for alle tre plejehjem i sognet, hvor der efterfølgende serveres kaffe og kage i kirken.

Kristian Østergaard

Populær sommerhøjskole
Sorø Klosterkirke har et tæt forhold til Sorø Akademi, og sammen tilbyder de bl.a. en rasende eftertragtet sommerhøjskole over tre dage i juni/juli. Man skal være hurtig ved tasterne, hvis man vil sikre sig en stol på sommerhøjskolen, hvor rundt regnet halvdelen af pladserne er reserveret til soranere.

Sommerhøjskolen med sognepræst Kristian Østergaard som skoleleder har gennem tiden budt på kendte danske foredragsholdere som Michael Jalving, Lilian Munk Rösing, Lykke Friis, Bent Falbert, Poul Joachim Stender, Morten Messerschmidt, Kathrine Lilleør og Kasper Støvring.

Studiekreds og foredrag
I gåafstand fra kirken finder du kirkekontoret, i Sorø Sognegård på Munkevænget, som også danner rammer om foredrag, debat og studiekredse. Sognepræst Kristian Østergaard gennemgår sammen med holdet litterære klassikere, ofte aktualiseret af eksempelvis en filmatisering, og du er også velkommen!

Sognepræst Lis Samuelsen


premiumpartner