Ludvig Holberg i Akademihaven
Ludvig Holberg i Akademihaven

Akademihaven
4180 Sorø
Tlf. 57 82 10 12

Akademihaven i Sorø er et parkanlæg omkring Sorø Akademi’s skole og Sorø Klosterkirke, bl.a. med adgang gennem Klosterporten for enden af Storgade. Den smukke park ligger ned mod Sorø Sø og er et dejligt sted at gå tur sammen med venner og familie.

Selve parken er på cirka 15 hektar og kan dateres tilbage til 1200 t., hvor den regnedes for en af Europas største klosterhaver.

I 1700-tallet blev klosterhaven omlagt i fransk barokstil, med alléer og blomsterbede, men i dag, hvor haven er inspireret af den engelske parkstil med plæner, buskadser og fritstående træer, er der kun alléerne tilbage fra baroktiden. Blandt havens højdepunkter kan fremhæves Fuchsiahaven med planter, der er mere end 50 år gamle.

I akademihaven findes også en friluftscene, hvor der afholdes koncerter om sommeren. Tidligere viste Det Kgl. Teater forestillinger, bl.a. Jeppe På Bjerget, på scenen.

Akademihaven byder også på Vilhelm Bissen’s flotte statue fra 1898 af den norsk-danske forfatter Ludvig Holberg, flankeret af sine to muser, historiens muse, Clio, og komediens muse, Thalia, samt, ved friluftsscenen, en buste af Carsten Hauch, der var lektor ved Sorø Akademi’s Skole.

Der er fri adgang til haven året rundt.

Vil du læse mere om Akademihaven, kan vi henvise til tidligere akademigartner Torben Michelsen’s bog fra 1976 Akademihaven gennem 800 år, der bl.a. kan lånes på Sorø Bibliotek. Bogen er illustreret af Betty Engholm.

Denne artikel er forfattet af Johannes Lundstrøm

Akademihaven
Stien langs Sorø Sø