Mette Skjoldan
Mette Skjoldan

Det blev en rørende dag, da Ældrecentret Degneparken i Dianalund mandag den 5. september gennemførte arrangementet ”find din yndlingsting”. Det skete i samarbejde med Mette Skjoldan, indretningsarkitekt og oplægsholder fra MOKALA indretning.

Mette fortæller:

I alt var ca. 25 personer mødt op; beboere på Degneparken, ældre udefra og et par ansatte fra ledelse og dagcenter. Med til arrangementet hørte kaffe og hjemmebagte boller.

Forsamlingen lyttede til de ældre, der havde taget deres yndlingsting med. Og dette med en intensitet, så man kunne høre en knappenål falde til jorden… hvis det da ikke lige var for musikken inde ved siden af.

Flere tilhørere, som ikke havde taget noget med, udtalte efter seancen, at de gerne vil tage noget med næste gang. Og leder Helene Christensen overvejer derfor en gentagelse af arrangementet. En beboer var oppe og hente nye yndlingsting et par gange, da han blev grebet af det. Og det endte med, at han inviterede hele forsamlingen til at komme og se sin afdøde hustrus malerier med motiver fra flere forskellige lande.

mette-sofa
Klar til hygge

Arrangementet var tilrettelagt med fokus på glæde i hverdagen. Det er nogle gange rigtig svært at blive ældre og måske fejle alverdens ting. Så med et fokus på mere livskvalitet på en enkel måde, kom vi igennem en række yndlingsting fra forskellige ældre mennesker i Dianalund. Minder om hændelser og mennesker i ens nærhed blev delt med tilhørerne, hvilket skabte en god stemning.

Bitten på 80 år  var en af dem, som godt kan lide at høre om gamle ting. Hun var usikker på, om hun selv skulle tage en ting med, så det gjorde hun ikke. Hvis der kommer en ny omgang, er hun på pletten med en eller to ting. “Det var spændende at høre hvorfor folk valgte de ting, de gjorde”, fortæller Bitten, der er glad for at bo i Degneparken. “Personalet er gode til at få hanket op i dig og hjælper mig med at huske ting. Derfor er jeg glad for at bo her.”

Her ses Bitten, Aino og Helene
Bitten, Aino og Helene

Aino på 55 år er ligeledes beboer i Degneparken. “Man kan være social hvis man gider. Det er rart at være her.”, fortæller Aino, der især er glad for Paw fra Kroppens Hus. Han har lært Aino at køre i den elektriske kørestol.

Om arrangementet fortæller Aino: “Folk har gidet at lytte på det hver især fortæller. Det har måske givet lidt mere socialt netværk. Der har været mange i dag, og det er rart at folk støtter op om det der sker i huset.”

Helene Christensen er gruppeleder i Degneparken siden 2007. Helene gjorde klar til dagens arrangement med kaffebrygning, bagning og borddækning. “Jeg synes det var meget nærværende, nede på gulvet, så man havde lyst til at deltage. Alle har kunnet være med. Der skete noget samskabelse her i dag f.eks. i forbindelse med at deltagerne havde lidt svært ved at høre noget pga. musikarrangementet inde ved siden af. Så var der lige en der hentede en mikrofon og fik den til at virke. Dejligt at opleve, at alle er lige værd, og man hjælper hinanden.”

Succesen skyldtes også den enkelhed, som var med til at få åbnet op overfor minderne, mener Helene.

Dagcentret pynter op med dug og blomster
Dagcentret pyntede op med dug og blomster

Udover at fremvise yndlingsting, blev der tid at høre lidt om det at flytte fra en større bolig til en mindre. Om hvorfor man skal skille sig af med en masse ting og udvælge netop sine yndlingsting. De beboere der bor på stedet nikkede genkendende til, at de havde været igennem processen, da de flyttede til Degneparken.

Ideen var at se, om det her på en positiv måde kunne give de ældre noget andet at tænke på end sygdom. Og det er lykkedes over alt forventning. Der er åbenbart behov for at lytte til hinandens historier og minder. Hvor er det godt og livgivende.

Der er mulighed for at få sin ting værdisat via Lauritz.com, men det primære er den gode følelse og de gode minder.

TAK Degneparken for at jeg måtte være med og lytte til jeres meget ærlige historier.

 

Her er en række fotos fra dagen med nogle af dem der fremviste ting.

Kirsten med pude - selfmade
Kirsten med pude – selfmade

 

Arne med vægstykke, klokke mv.
Arne med vægstykke, klokke mv.

 

Hanne med gaffel og ske
Hanne med gaffel og ske

 

Margit - brevklemme med ugle
Margit – brevklemme med ugle

 

Bente med støbeklokke
Bente med støbeklokke

 

Tina med den sorte panter
Tina med den sorte panter

 

Verner med mappe om børnebørnenes hjemland
Verner med mappe om børnebørnenes hjemland

 

Esther med seddel om cyklen
Esther fortæller om cyklen

 

Her er Esthers begrundelser for valg af cykel
Her er Esthers begrundelser for valget af cykel