Nu begynder sæson 2023 og Ludvig Holberg Museet på Tersløsegaard glæder sig til at tage imod gæster.  Takket være støtte fra Soransk Samfund og Stiftelsen Sorø Akademi har de kunnet søsætte forskellige udviklingsinitiativer. Heriblandt projektet om at udvikle en ny visuel identitet til Ludvig Holberg Museet. Den Holbergske Stiftelse Tersløsegaards bestyrelse ejer og forestår driften af Tersløsegaard, herunder udlejning af lejeboliger og administration af Ludvig Holberg Museet:

For at sætte fokus på museets opgave og formidling om Ludvig Holberg, har vi valgt at udvikle en ny visuel identitet til Ludvig Holberg Museet. Grundideen har været, at professionaliserer og separere museets visuelle udtryk for gæster, turister og lokale. Dermed tydeliggøres visionerne om at være stedet, man skal søge til, hvis man vil vide noget om Ludvig Holberg – fader til den danske litteratur, det danske sprog og det danske teater. Tersløsegaard er det eneste eksisterende sted, hvor vi med sikkerhed ved, at Ludvig Holberg har boet. Vi er i fagterminologi et husmuseum/forfattermuseum, og specialiserer os i formidlingen af Ludvig Holberg. Den nye visualisering skal i fremtiden også bruges i udviklingen af forskellige digitale formidlingsværktøjer som apps, podwalks eller andet digitalt undervisningsværktøj, som vil være målrettet børn og unge. Museets nye logo er designet og udviklet af grafisk designer Mette Secher.

Udstillingslokaler bliver gjort fint i stand
Museet i færd med at udvikle en ny basis udstilling om Ludvig Holberg og Tersløsegaard. Da den store 300-års fejring af Dansk Teater løb af stablen i 2022 indebar det en gigantisk fejring af Ludvig Holberg – hvorfor der på museet var søgt midler hjem til en særdeles flot særudstilling af Bent Holm og Annette Hansen – Holbergs Masker.

”Udstillingen var lavet så smart, at plancherne overlappede hinanden, og skjulte dermed ‘bagtæppet’, som bestod af vægge med både afrevet tapet, tape og lærerens tyggegummi i udstillingslokalerne. Derfor har det været en nødvendighed, forud for en ny basisudstilling, at istandsætte og klargøre lokalerne på ny,” fortæller museumsinspektør Jeanette Rask Bertelsen.

Vi søger frivillige
Museet holder åbent lørdag og søndag kl. 12.00 til 15.00 fra juni til september, og i år starter sæsonen 2. juni i forbindelse med Kulturnatten i Dianalund. Denne aften kan man komme forbi museet og gå med på en gratis omvisning/indføring i museet og de igangværende projekter. Samme aften efter omvisningen vil der være sat tid af til en snak med interesserede nye frivillige. Sidder du derhjemme og får lyst til at være en aktiv del af stedet, og har du lyst til at bruge dine kræfter på at formidle om Holberg eller gå praktisk til hånde, skal du ikke holde dig tilbage. Der arbejdes for nuværende ikke på at oprette en egentlig frivillig-forening, men en struktur, hvor du alene eller flere sammen kan tilmelde dig/jer fra gang til gang og lave aftaler om hvilke opgaver du/I har lyst til at være en del af.

Har du har lyst til at høre mere, så skriv en mail til Jeanette på: post@tersloesegaard.dk

Teaterforestilling d. 11. juni kl. 15.00 – Ulysses von Ithacia
Traditionen tro gæster Teaterselskabet PSV Ludvig Holberg Museet på Tersløsegaard, og levendegør Ludvig Holbergs værker i herregårdens smukke rammer. I år spilles komedien Ulysses von Ithacia, som på én og samme tid er er en parodi, krigskritik og en hylende sjov komedie.

På Holbergs tid eksisterede der en tysk konkurrent, som opførte komedier i græsk og romersk stil med mange teatereffekter og scenografiske elementer. Det havde Holberg ikke meget tilovers for og skrev derfor Ulysses von Ithacia som en parodi derpå. Derfor foregår komedien med det gamle Grækenland og den trojanske krig som bagtæppe og med en absurd blanding af personager, hvor heltene optræder sølle og de jævneste mennesker, på
vanlig Holbergsk, er de eneste fornuftige. ”Komedien er i sin absurditet blevet sammenlignet med Monty Pythons komik, og vil med garanti vække latter hos både unge og gamle”, fortæller stykkets instruktør Laurits Borberg.

Billetter til forestillingen kan bestilles på post@tersloesegaard.dk, eller købes i døren.
Forestillingen spilles udendørs. Pris: 150 kr., og tidspunkt kl. 15.00.

For yderligere information om sommerens program besøg www.holbergmuseet.dk.

Nyt bestyrelsesmedlem fuldender ekspertisen
Det er en stor glæde, at vi har vi budt velkommen til det tiende og nyeste medlem af bestyrelsen for Den Holbergske Stiftelse Tersløsegaard. Peter Christensen Teilmann, Direktør for Teatermuseet i Hofteatret, har sagt ja til at indgå i stiftelsens bestyrelse.

Bestyrelsen for Den Holbergske Stiftelse Tersløsegaard består i dag af; Formand Jørgen Molde, fhv. ambassadør, udpeget af Soransk Samfund; næstformand Michael Goeskjær, advokat, udpeget af Soransk Samfund; Sekretær Karen Skovgaard-Petersen, direktør for Det Danske Sprog- og Litteraturselskab, udpeget af Stiftelsen Sorø Akademi; Kasserer Flemming Pade, landinspektør, udpeget af Soransk Samfund; Thomas Kampmann, arkitekt og lektor ved Det Kongelige Danske Akademi, udpeget af Akademirådet; Mogens Schwensen, medlem og udpeget af Sorø Byråd; Joen Bille, skuespiller og instruktør, udpeget af Det Kongelige Teater; Jens Christian Von Holck, gymnasielærer, udpeget af Sorø Akademis Skole; Sune Berthelsen, gymnasielærer og formand for Holbergsamfundet, udpeget af Soransk Samfund og Peter Christensen Teilmann, direktør for Teatermuseet i Hofteatret, udpeget af Københavns Universitet.