40 danske børn begynder at ryge hver dag. Danmark ligger forrest på verdensplan, hvad tidlig rygestart angår. Der er også et stigende antal danske børn, som tidligt begynder at tage et af de mange nikotinholdige produkter uden røg.

Det skal der laves om på, også i Sorø Kommune. Derfor kom skulpturen og skamstøtten Det rygende Barn i fredags til Ruds Vedby Skole, hvor den blev afsløret ved fredagens morgensamling for eleverne i udskolingen. Nu skal den stå i en uge og få elever og lærere til at stoppe op og stille sig selv spørgsmålet: Hvem har egentlig ansvaret for, at så mange børn og unge tænder for den første alt for tidlige og helt unødvendige smøg? Eller begynder på snus, tyggetobak og nikotinposer?

Kampagnen Det rygende Barn er en del af partnerskabet Røgfri Fremtid, som Sorø Kommune deltager i. Røgfri Fremtid blev lanceret i 2017 af Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden. Sorø Kommune har valgt at gå med i projektet Røgfri Fremtid, fordi det er billigere at forebygge end at helbrede:

“Vi bruger penge på at forhindre de unge i at begynde at ryge, fordi vi ellers møder dem senere som syge borgere. Det kan simpelthen betale sig at bruge pengene klogere,” sagde Mia Linda Møller, der er leder af Sorø Sundhedscenter, som løbende tilbyder rygestopkurser.

Læs mere om det rygende barn på soroe.dk

Foto: ABW