Af Bo Bjerre Mouritzen, Enhedslisten i Sorø

På det seneste møde i Kommunalbestyrelsen udbrød der panik i den borgerlige lejr. Enhedslisten havde formastet sig til, at bruge initiativretten til at stille to forslag til behandling i Kommunalbestyrelsen. Det ene handlede om en henvendelse til Undervisningsministeren om at droppe de nationale test i 2021 og det andet om et partnerskab med foreningen Lev uden vold, med et formål at blive dygtigere til at sætte ind overfor vold og social kontrol i familier.

Begge forslag blev afvist af flertallet bestående af C, V og O (13 stemmer) mens et mindretal på 12 stemmer ønskede, at behandle forslagene. Desværre viste afstemningerne også at DF og Venstre har reduceret sig selv til blot at følge borgmesterens pegepind – det er jo deres valg!

Det er unægtelig et demokratisk problem, når Borgmesteren søger at begrænse muligheden for at mindretallet kan bidrage til at udvikle kommunen. Den ”vi alene vide tilgang” er aldrig godt for nogen.

Hvad værre er, er at det demonstrerer borgmesterens manglende kendskab KL og Økonomi- og Indenrigsministeriets vejledning i Det politiske arbejde i kommunalbestyrelse og udvalg hvor der i punkt ”4.3. Initiativret” står, at Kommunalbestyrelsesmedlemmerne har initiativret. Det betyder, at man kan få en sag på dagsordenen ved skriftlig anmodning til Borgmesteren, typisk otte dage inden mødet. Det kan være nye sager, som man synes, at Kommunalbestyrelsen skal forholde sig til, eller sager, som allerede er under behandling i et udvalg eller i forvaltningen.

Borgmesteren har på de seneste to Kommunalbestyrelsesmøder demonstreret sit manglende kendskab til ledelse af kommunalbestyrelsesmøder ved at afvise forslag, eller ved at sende dem i behandling i et udvalg, uden at der har været mulighed for en drøftelse. Dette er i åbenbar strid med punkt 5.3. Taleret og talerrække hvor der står: ”Alle kommunalbestyrelsens medlemmer har taleret. Det betyder, at hvert medlem har ret til at få ordet mindst én gang til hvert dagsordenspunkt. En sag kan ikke sættes til afstemning, før alle medlemmer har haft mulighed for at udtale sig. Medlemmer, der ønsker ordet, skal give tegn til mødelederen, som giver dem ordet i den rækkefølge, de har markeret.”

Dette gælder alle sager, der er sat på dagsordenen. I Enhedslisten vil vi yderligere gøre opmærksom på, at da vi fremsendte forslaget omkring nationale test, skrev vi ”Hermed fremsendes forslag til behandling i Kommunalbestyrelsen den 24. marts 2021”.

Vi overvejede at sende det i Børne- og Ungeudvalget, men et udvalg kan ikke sende til ministeren, stilles vi det i stedet til Kommunalbestyrelsen.

Vi gør opmærksom på, at alle partier skal behandles lige. Hvis Borgmesteren eller andre er af den opfattelse, at forslaget i stedet skal sendes til BUU, skal det fremgå af svaret. Det gjorde det ikke. Forslaget blev optaget til behandling på mødet i Kommunalbestyrelsen. Det er borgmesteren, der er ansvarlig for Kommunalbestyrelsens dagsorden, og dermed skal sagen drøftes i Kommunalbestyrelsen og kan ikke blot afvises af Borgmesteren.

Det overrasker ikke Enhedslisten at DF og Konservative har et afslappet forhold til de demokratiske spilleregler, men vi er nok noget forundret over, at dette også gælder for Venstre.

Enhedslisten vil nu sende en klage til Ankestyrelsen. Dette for at sikre, at de eksisterende regler bliver indskærpet for borgmestre, der har svært ved at følge dem.

Foto: ABW