image001Drømmer du om et røgfrit liv? Har du prøvet alt, men intet lykkedes? Måske er et rygestopkursus med Sorø Sundhedscenter vejen til et liv uden tobak. Her får du Susannes historie om, hvordan det lykkedes hende at blive røgfri.

Susannes historie

Jeg troede ikke på, at det kunne ske for mig. Det er virkelig en sejr. Jeg har aldrig haft det bedre og føler mig så fri. Jeg har fået mere tid, bedre fysik og er mindre angst for sygdom. Jeg kæmper dog stadig med vægt og kost – men jeg er blevet ikke-ryger og er utrolig stolt af mig selv.

Jeg har i årenes løb prøvet mange forskellige ting for at blive fri for afhængigheden men uden held. Da jeg så kommunens tilbud om et rygestophold, der tog ud i naturen med en rygestopinstruktør og en naturvejleder, så vidste jeg, at DET måtte jeg prøve.

Naturen var et frirum

På dette kursus opdagede jeg, at natur, bevægelse og inspiration var sat godt sammen. Der var højt til himlen med masser af luft og plads til bare ”at være”, hvis man havde det svært, og det havde jeg i perioder. Der var inspirerende input fra naturvejlederen og samtaler med instruktøren, imens man bevægede sig. Det virkede godt for mig. Jeg har en tro på, at bevægelse og natur hjælper mig ved abstinenser og fastholdelse af rygestop og vægttab. Samtidig vidste jeg, at det ville kræve alle mine ressourcer i en periode at forblive røgfri, og derfor magtede jeg ikke selv at finde på ture og udflugter i naturen. Jeg havde brug for inspiration fra professionelle og hjælp til at få bygget nogle gode vaner op, imens forløbet stod på.

Det vigtige fællesskab

Sammenholdet omkring en fælles rygestopdato var meget vigtigt for mig. Det var rart at møde op og blive bekræftet i, at ”vi gjorde det” – det var svært at svigte et helt hold, synes jeg. Vi var i samme båd. Hvis jeg havde valgt et rygestop alene, kunne jeg måske selv have fundet nogle redskaber og noget viden omkring det, men formentlig kun når panikken ville ramme mig og gode råd var dyre. På dette rygestopkursus blev redskaber og viden formidlet kontinuerligt én gang om ugen, og således følte jeg, at jeg hele tiden var et skridt foran abstinenser og andre udfordringer, som jeg stødte på.

Nysgerrige venner

Jeg er ved at påvirke min ”ryger-omgangskreds”, og de er meget imponerede over mit forløb og lidt misundelige over de naturoplevelser, jeg har fået på kurset. Jeg fortæller dem, hvor godt det hjalp mig, men jeg fortæller dem også, at i denne form for udeliv kan der opstå situationer, hvor det er ØV at være ude i to timer. Man orker måske ikke lige den dag, men det positive er, at det tager fokus fra abstinenser, og man lærer noget nyt hver gang. Desuden er det hyggeligt og lærerigt at dele erfaringer med de andre fra holdet. Jeg har jo også været så heldig at have oplevet fantastiske naturområder i min bopælskommune. Steder jeg aldrig selv ville have taget hen, slutter Susanne

Sorø Sundhedscenter starter et rygestophold i naturen igen 20. august

Interesserede kan rette henvendelse hos sundhedskonsulent og rygestopinstruktør Tina Trier Frederiksen på tlf.: 57 87 71 61 eller mail ttfr@soroe.dk

Gode råd til dit rygestop

  1. Tænk positive tanker.
  2. Byg dit rygestop op i delmål, ét skridt af gangen, én dag af gangen.
  3. Trangen til at ryge tager kun 5 minutter. Rent biologisk kan din krop ikke ”skrige” efter røg i længere tid ad gangen. Udnyt den viden og hav en plan klar, når trangen rammer dig.
  4. Brug et hjælpemiddel, hvis du er fysisk afhængig. Hold fast i behandlingen 8-12 uger.
  5. Erkend din afhængighed og tag imod hjælp. Nikotin er ét af de allermest afhængighedsskabende stoffer overhovedet og når din hjerne på under 10 sekunder, når du ryger.
  6. Brug dine erfaringer fra tidligere rygestop positivt. Hvad gik godt? Hvad virkede? Hvordan reagerede din krop? Hvad har du lært?
  7. Alle kan holde op med at ryge, også du – men du er nødt til at ”tro på dit projekt” og have tålmodighed.