Af Kirsten Blicher Friis, naturvejleder i Sorø

Lad os kæmpe sammen for at komme i superligaen
Sorø er ved at genvinde sin position på landkortet, når det gælder naturformidling. Kongskilde Friluftsgård blev indviet af Dr. Margrethe i 1982, og friluftsgården var i mange år et flagskib i Danmark for udvikling af naturvejledning. Der har været op- og nedture siden da, men i løbet af de sidste par år har Sorø igen nærmet sig superligaen.

Nu er politikerne imidlertid ved at slette Sorø fra landkortet ved at ville spare de midler, der er afsat til naturvejledning. Naturvejledningen understøtter ellers på alle måder
kommunens vision om at blive Danmarks bedste sted at bo for børnefamilier, så brug i stedet naturvejledningen aktivt i markedsføringen. I kan godt være det bekendt.

”Vi vil tilbyde oplevelserne – i natur, kultur og historie, hvor Sorø er Sjællands centrum for både leg og historiefortælling. … I vores kommune er naturen måske Danmarks smukkeste – og vi passer godt på den; men den er også til for at blive brugt.” Det er politikernes egne ord fra Vision- og planstrategien, og hvis nogen spørger, hvordan I vil gøre det, så henvis til kommunens tilbud om naturvejledning til skoler og daginstitutioner.

Kirsten Blicher Friis
Kirsten Blicher Friis

Der er mange øjne udefra, der hviler på Sorø og de spændende ting, der sker indenfor naturvejledningen. Noma står bag projektet VILD MAD, som i løbet af det næste år bliver synligt i hele landet. 50 naturvejledere bliver VILD MAD-ambassadører, skoleklasser får landets bedste undervisningstilbud om vild mad og gastronomi, og der bliver tilbudt gratis arrangementer for borgerne. Jeg er blevet optaget på holdet med de 50 naturvejledere, og jeg er sikker på, at skoleklasser vil stå i kø for at være med, vil I sige nej tak til det?

Det landsdækkende Krible Krable projekt, som Naturvejlederforeningen og DR-Ramasjang står bag, følger lige nu aktiviteterne i Sorø og interviewer børn, pædagoger og forældre. Nordea-fonden støtter projektet og har udvalgt Sorø som det sted i landet, hvor de undersøger effekten af de aktiviteter, der foregår via naturvejlederen. Også her er Sorø på landkortet.

Jeg håber, I kan se, at naturvejledningen er med til at gøre jeres visioner for kommunen til virkelighed. Så behold de 200.000 kr. om på budgettet, de er givet godt ud.