Kongskilde Naturcenter
Skælskørvej 29
4180 Sorø
naturvejleder.soroe@gmail.com

På anemonejagt og sanketur
Kongskilde Naturcenter tilbyder aktiviteter og formidling om natur, kultur og friluftsliv for børn og voksne.

Om foråret, når de hvide og gule anemoner vælter op ad skovbunden, og træerne står klar til at eksplodere i grønt, indledes jagten på den blå anemone i Sorø. I samarbejde med historieforeningen 1684-1862 (der har den blå anemone som logo) starter Kongskilde Naturcenter en konkurrence, hvor det gælder om at fotografere (ikke plukke!) de blå anemoner, hvor end de findes.

Om sommeren, når Sorø er fyldt med grøn frodighed, mødes mange familier til sanketur ved Kongskilde. Der bliver duftet og smagt på urterne, og der bliver lavet lækker mad af de vilde planter. Pesto og pandekager af brændenælder fremstilles under åben himmel og kyndig vejledning fra planteguiden.

Kompost og kartofler
Kongskilde Naturcenter arrangerer forskellige offentlige aktiviteter året rundt – du kan få et overblik over begivenhederne på deres Facebookside.

Efter aftale arrangerer Kongskilde Naturcenter derudover aktiviteter for daginstitutioner, skoleklasser og voksengrupper. Der er bl.a. en gruppe af hjemmeundervisere i Sorø, som mødes her for at få god læring om køkkenhaver. Hjemmeunderviserne sår og planter i højbedene på Kongskilde, og lærer deres børn om alt fra kompost til kartofler.

Vandmøllen
I 2017 blev udstillingen i Vandmøllen indviet, og den er normalt offentlig tilgængelig i dagtimerne. I middelalderen anlagde munkene fra Sorø Kloster vandmøllen, som blev brugt til at male mel, og i hundredvis af år blev vandets kraft brugt til produktion af fødevarer og elektricitet. I dag rummer møllen blandt andet levende fisk og udstoppede dyr. 

Herlige naturoplevelser
Kongskilde ligger midt i Tystrup-Bavelse Naturpark, der er Danmarks første naturpark – indviet i 1964. Området er Sjællands svar på Silkeborgsøerne med stejle bakker, tætte skove, dybe søer og en stor å, der løber gennem en gammel dal. De stejle bakker opstod, da en isstrøm for ca. 22.000 år siden skubbede jordbunden foran sig. Omkring 5.000 år senere kom en ny isstrøm fra sydøst. En smeltevandsflod herunder skabte en dyb fure i underlaget, og da isen forsvandt, lå furen tilbage som en dal med Tystrup Sø, der er 23 meter dyb.

På Kongskilde Naturcenter får du overblikket over terrænet og inspiration til vandreture, mad i naturen, fiskeri og overnatning i det fri.

sølvpartner