Foreningen 1684-1862 fik overrakt 30.000 kr. fra Nordeafonden. Foto: SDL

Foreningen 1684-1862
v/ Mette Skjoldan, formand
16841862soroe@gmail.com
53 31 33 11

Følg 1684-1862 på Facebook

Et vigtigt bidrag
Foreningen 1684-1862 arrangerer en historiefestival i Sorø, der fokuserer på perioden fra Holbergs fødsel til Ingemanns død. Det sker hvert år den første weekend i juli, såfremt større forsamlinger kan tillades. Festivalen er bl.a. støttet af Sorø Kommune og Nordea-fonden.

”Foreningen er et vigtigt bidrag til at få alle vores mange gode aktører til at arbejde bedre sammen, så vi kan få flere gæster til vores by,” sagde Malene Frandsen fra Nordea-fonden, da foreningen mødtes på Værkerne i marts 2020.

”Det er godt gået, at I allerede er oppe på 56 medlemmer. Og at I har valgt et emne, der er så oplagt for hele kommunen. Vi taler ofte om vores søer og skove, men det med historien er så meget en del af os,” sagde Malene Frandsen, der udover at være chef for Nordea Sorø medvirker i Sorø Erhverv og kommunens oplevelsesøkonomiske netværk.

Henrik Jandorf som Ludvig Holberg. Pressefoto.

Vild med ideen
Foreningen samarbejder med en lang række lokale aktører, bl.a. skuespiller Henrik Jandorf, der fra starten har været vild med ideen.

”Der er en stor spændvidde fra 1684 til 1862, så der skal man forstå at slå ned på de vigtigste personer. Som Holbergfundamentalist opfører jeg Holbergs ord – det er ikke ’frit efter’ – og man overraskes her 300 år efter, hvor hamrende aktuelle teksterne er,” sagde Henrik Jandorf på mødet på Værkerne.

Sorø Museum var med fra starten
“Foreningens fokus på to meget vigtige perioder i Sorøs historie, Oplysningstid og Guldalder stemmer 100% overens med de prioriteringer, der bliver foretaget for fremtidens basisudstillinger på Sorø Museum. To væsentlige perioder i Sorøs historie, som samtidig svarer til to af tre tidlige akademier i byen. Holbergs og Ingemanns,” sagde museumsleder Ea Matzon.

Historiefestivalen centrerer sig om tre dage i sommerferien, hvor der i hele Sorø Kommune vil være aktiviteter indenfor festivalens tema. Holberg flytter ind på Tersløsegård, der er historisk marked på Torvet og et maskebal med dans og skuespil på Kragerup Gods. Om søndagen deltager en lang række kirker i Ingemanndagen, med fokus på Ingemanns samler.

Når Sorø fejrer kyndelmisse kan man møde foreningen i Ingemanns Hus, hvor de byder på kaffe, søde sager og salmesang. 

Foreningens logo er designet af den lokale grafiker Preben Lehmann.

Alle er velkomne til at bidrage – meld dig ind her.

 

sølv

Del på sociale medier