Filadelfia Kirke
Kirkevej 1
4293 Dianalund

Kirken på epilepsihospitalet
Kolonien Filadelfia Kirke er knyttet til Kolonien Filadelfia i Dianalund, Danmarks eneste epilepsihospital, som blev grundlagt i 1887. Over 50.000 mennesker i Danmark lider af hjernesygdommen epilepsi, og hospitalet i Dianalund driver både døgn- og dagtilbud, botilbud samt Danmarks eneste specialskole for børn og unge med diagnosticeret epilepsi og erhvervet hjerneskade.

Foruden højt specialiseret behandling får patienterne pleje og omsorg, og her spiller Filadelfias Kirke en vigtig rolle i at tilvejebringe en så behagelig og normal hverdag som mulig,

Moderne kirke
Filadelfia Kirke er en af fire kirker i Dianalund, der er en del af Ringsted-Sorø provsti, som igen er en del af Roskilde Stift. Til forskel fra de tre øvrige kirker i Dianalund, som skriver deres historie tilbage til middelalderen, er Filadelfia Kirke bygget i 1911 i nyromansk stil, tegnet af Dianalunds grundlægger, lægen Adolph Sell, og dennes bror, arkitekten Erik Sell. Kirken består af et langhus med tårn og indgang mod vest. Mod øst er bygget et sakristi, og ved siden af kirken står et lighus med glasmosaikker i vinduet mod vest.

Kirkerummet
Filadelfia Kirke blev gennemgribende restaureret indvendigt af Holger Jensen i 1966, præget af lyst fyrretræ i minimalistisk stil, inspireret af Holger Jensens forbilleder Mies van der Rohe og Frank Lloyd Wright. Den moderne arkitektur hviler på fortidens skuldre i form af de forgyldte endestykker, der er inspireret af japanske templer. Også billedrullen bag døbefonten minder om japansk æstestik. På altervæggen ses et relief, Den gode hyrde, som tegnet af arkitekten.

Hvor kirkerummet adskiller sig markant fra Dianalunds middelalderlige landsbykirker, er indholdet det samme. Den kristne kirke har sin egen kalender, det såkaldte kirkeår, som begynder den 1. søndag i advent. I løbet af kirkeåret er der ca. 60 søndage og helligdage, hvor der afholdes gudstjenester med faste tekster fra Det Nye Testamente, som fortæller Jesu historie fra advent til advent.

Rummelig kirke
”Jeg var den, der gjorde Danerne kristne”. Sådan skrev Harald Blåtand på den berømte runesten opført i 960´erne: Jellingestenen; også kaldt Danmarks Dåbsattest, idet den vidner om kristendommens indførelse i Danmark. Over de næste århundreder fortrængte kristendommen mere og mere den nordiske tro, og fra det 12. og 13. århundrede kunne man kalde Danmark for et kristent land. Den danske kirke havde sit udspring i den katolske tro indtil midten af 1500-tallet, hvor den reformerede sig til en evangelist-lutheransk kirke med udgangspunkt i, at der prædikes ud fra Evangeliet: Biblen, trosbekendelserne og det enkelte menneskes frelse findes i troen. Den danske folkekirke er præget af både Grundtvig og indre mission, og hviler på et protestantisk grundlag, hvor rummeligheden er karakteristisk.

Kontakt kirken

 


sølvpartner