Den 14. september slår 16 vikingetids- og middelalderattraktioner for første gang dørene op for et fælles aftenåbenarrangement. Publikum får denne aften lov til at opleve resultaterne af den store samarbejdsøvelse på projektet Da Danmark blev til – fra vikingekonger til valdemarer, som Kulturregion Midt- og Vestsjælland står bag.

Publikum inviteres indenfor til en aften i mørkets tegn, hvor vikinger og middelalderkonger vil blive vakt til live, mens mørket falder på. Blandt de mange oplevelser som aftenen byder på, er blandt andet gøglere på et fakkeloplyst middelaldermarked, aftensejlads om bord på et vikingeskib, vikingeovernatning, gourmet middelaldermiddag samt måske afsløringer af vikingeborgenes hemmeligheder og meget mere.

Når kulturregionens kulturattraktioner denne aften for første gang afholder et fælles aftenarrangement, er det samtidigt også startskuddet for det nye kultursamarbejde Da Danmark blev til. Samarbejdet er en af grundpillerne i projektet, og helt afgørende for det store aftenarrangements succes.

”I vores region findes helt unikke levn fra vikingetid og middelalderen. Projektet udnytter det store potentiale, der ligger i vores kulturarv til at trække turister til området. Her er samarbejdet mellem de enkelte aktører afgørende fordi de enkelte attraktioner formidler enestående viden som er vigtig i forhold til at fortælle den samlede historie for regionen. Det er en stor styrke, at alle attraktioner og kommunerne i kulturregionen er gået sammen i en fælles indsats. Med aftenåbent glæder vi os til, for første gang, at kunne vise publikum, hvad et så omfattende samarbejde kan føre til,” fortæller formand for Kulturudvalget i Kulturregion Midt- og Vestsjælland, Hanne Pigonska.

Projektleder Mari Schmidt siger om det nye partnerskab ”De mange forskellige aktiviteter på aftenen viser den fantastiske bredde i tilbud af oplevelser omkring vikingetiden og middelalderhistorien i vores region, og at der samtidigt findes en stor lyst til at revitalisere områdets unikke historie sammen. Samarbejdet er en saltvandsindsprøjtning til den levende historiefortællingen og det markerer vi blandet andet ved at tænde moderne fortolkninger af bavnebål på alle attraktionerne d. 14. september.”

For de deltagende attraktioner har det nye samarbejde også betydet nye vinde. Det er en tilbagevendende udfordring for attraktionerne at der ofte ikke er tilstrækkelige ressourcer til at mobilisere større indsatser. Med aftenåbent kan alle attraktioner se frem til en gevinst i form af fælles markedsføring og udvikling af nye vikingetids- og middelalderoplevelser.

Kom til aftengudstjeneste i Sorø Klosterkirke
Sorø og dets kloster var med, da Danmark tog form i middelalderen. Og nu igen: Sorø Klosterkirke er med i projektet ”Da Danmark blev til”. Det vil vi fejre med en aftengudstjeneste den 14. september kl. 20.00. Sognepræst Lis Samuelsen, organist Merethe Lammert Køhl Hansen og kirkekoret vil skabe en gudstjeneste, der er inspireret af middelalderens tradition og musik, fællessang og læsninger fra Biblen. Det bliver højtideligt og stemningsfuldt. Kom og vær med!

Sorø Klosterkirke