I dag medvirker Mette Blume, tidligere indehaver af butikken Krebshusgården, i vores interviewserie om Sorø.

Hvad er det bedste ved at bo her?
Jeg synes det bedste ved Sorø er søerne, skovene og hele området omkring Sorø Akademi og klosterkirken. Jeg bliver lige fascineret, hver gang jeg kører fra Frederiksberg mod Sorø ad “borgmesterens øje” og nyder det view der er over mod akademiet – og det er uanset om det er en strålende sommerdag, i regnvejr eller med sne og is på søen. Jeg er lidt historieinteresseret og kan svømme helt hen over alt det vores kommunes lille “hovedstad” har at byde på fra en svunden tid. Uhh, hvis bygningerne kunne tale!

Deltager du i det lokale foreningsliv?
Nej, det må jeg beklageligvis tilstå, at jeg ikke gør ud over et par passive medlemskaber hist og pist. Mine unger har til gengæld haft stor glæde af henholdsvist gymnastikforeningen SOR, Sorø Roklub, Sorø golfklub og rideklubben.

Har du en yndlingsbutik i midtbyen?
Min stemme går til min yndlings tøjpusher Lis Gunde. Acacia Blomster står også højt på min favoritliste. Engang imellem kører jeg en tur til Dianalundcentret, som faktisk også har meget at byde på.

Hvad er dit indtryk af det nye kunstmuseum?
Jeg ELSKER det nye kunstmuseum! Jeg giver Sorø Kunstmuseum 100 stjerner ud af 5 mulige. Udefra er det både en gave for den enkeltes øje og for Sorø bymidte. Det er så smukt. Indefra er værkerne en stor oplevelse, men så sandelig også den gode og personlige betjening i den lille museumsbutik og i cafeen.

Har du nogensinde været til koncert i Sorø?
Et af mine mange nytårsfortsætter er at skulle til mange flere musikarrangementer på Kulturcafé Ludvig. Det har jeg ikke været god nok til, og det er jo helt tosset, for det er altid en god oplevelse.

Hvornår har du sidst været rundt om én af søerne?
I formiddag, faktisk og det var dejligt. En tur om Pedersborg sø, iført gummistøvler. Der var også nogle gode mudderpøler, der skulle forceres.

Har du planer om at fejre kyndelmisse i Sorø?
Jeg må desværre melde pas til kyndelmisse arrangementet i Sorø by den 28. januar til fordel for “Liv i Stenlille”, som holder fest i Stenlille hallen.

Hvad savner du i Sorø?
Åhh….med fare for at gentage de tidligere i denne tema-serie, så bløder mit hjerte også for Sorøs handelsliv og især den meget stille Holbergarkade. Der må bare en god dagligvarebutik ind, gerne en Irma eller Kiwi. Et par solide kædebutikker og en masse små unikke specialforretninger. Sorø kan sagtens bære en skotøjsbutik mere, og ost og fisk mangler vi også. En rigtig god sushi restaurant savner jeg også tit i min by. Og meget gerne en filial af Henrik Slagter (Dianalund) – hvis jeg måtte bestemme. De mange butikker jeg gerne så i Sorø kan nok ikke alle være i Holberg Arkaden, men så er der jo masser af plads i Storgade.

Sorø skal blive en by som samler et stort opland af handlende. Også gerne fra større byer som Slagelse, Næstved, Ringsted og Holbæk. Folk skal se Sorø som et trendy handelsby, fordi Sorø i højere grad ville komme til at byde på en unik stemning og butikker som ikke findes andre steder. Modsat diverse storcentre, så skal Storgade have dyrket sin stil, personlighed og sjæl, et sted med raffineret patina, hvor man kan ånde og nyde.

Mette Blume