forsideEndelig udkommer der en vaskeægte, lokal inspirationskogebog fra Sorø. En kogebog, som beskriver alt det gode, der er ved lokale fødevarer og økologi. Sådan lyder en pressemeddelelse fra Kongskilde Friluftsgård. Forfatteren bag kogebogen er KøkkenChefen.dk – alias René de la Cruz, der er daglig leder på Kongskilde Friluftsgård i Sorø.

– Jeg har lavet en bog om lokale fødevarer, autentisk madglæde og jord til bord-konceptet som er ligetil for alle og enhver. Den er sin første af slagsen, for jeg kommer bagom producenterne, og den har en indgangsvinkel til råvarer, som ikke er set før, siger René de la Cruz.

Bogen er produceret lokalt. Fotografen Jeanette Bernholm bor i Sorø. Tina Nisted Ekstrøm fra Nisted Bruun Reklamebureau i Storgade har lavet den grafiske opsætning. Og dermed er hele grundidéen om at lave en bog om lokale fødevarer også holdt som et lokalt projekt i hele den praktiske del af arbejdet.

Pressemeddelelsen lyder endvidere:

På Kongskilde Friluftsgård laver vi mad til både naturelskere, der har vandret rundt i området, og mennesker, der holder deres livs fest. Maden kan ikke sammenlignes med fx NOMA, der har succes med at fremme nordisk madkultur på verdensplan, men vi laver autentisk mad – forstået på den måde, at der ikke er lagt samme energi i at pynte og lave små detaljer med mange forskellige komponenter i retterne. Vi lægger energi i, at det skal dufte, smage, være lokalt og at der er rigeligt af det.

I inspirationskogebogen lærer man nogle af Sorøs lokale fødevareproducenter at kende. Vi har besøgt Bondegårdens Økologi og lavet mad i Lise & Bjørns køkken, alt imens kalvene muntrede sig i stalden og de store, flotte høns gik lige udenfor køkkenvinduet. Flere af opskrifterne er produceret i de omgivelser, hvor kødet stammer fra, og fotograf Jeanette Bernholm lavede billederne til bogen på gården undervejs. Det er det vi kalder jord til bord-princippet, når det er bedst.

Bakkegården i Gyrstinge har også bidraget til bogen. Bakkegården i ægte Morten Korck-stil med gårdbutik og selvpluk er en så stor inspiration i sig selv, at vi måske burde lave en bog alene om Heidi og Sørens drift af et økologisk landbrug med så bred en vifte af de lækreste grøntsager, frugt, korn og meget mere.

I bogen kommer man også rundt om de fantastiske muligheder, der er ved at bo i eller besøge Sorø. Naturen er én ting, som vi, der bor her, ved er storslående. Men Sorøs natur er så fantastisk, at man skal opleve den, før man ved, hvad vi taler om: De store søer med de lækreste spisefisk. Skovene, som der både er store og mange af, byder på et slaraffenland inden for vildt, urter, svampe og oplevelser.

Sorø er også så privilegeret, at vi har mange lokale entusiaster, som guider i alt fra svampe til fugle. Facebook er en god platform til at søge inspiration, hvis man ønsker mere information om de muligheder, der er.

Der er også flere lokale aktører med i bogen. Fru Grøn forklarer omkring økologi og bæredygtighed. Line & Alexander fra madprogrammet, ”Danmarks bedste Amatørkok viser os vej ind i naturens mangfoldigheder. Og Gourmet Bryggeriet, der producerer øl til restauranter, cafeer, detailhandlen.

Gourmet Bryggeriets slogan, ’Øl-Mad-Mennesker’ taler lige til en som mig, så det er helt naturligt, at jeg har lavet opskrifter, hvor øl er en vigtig ingrediens. På Kongskilde Friluftsgård har jeg samarbejdet med Gourmet Bryggeriet i flere år, og i alle mine år i branchen har jeg aldrig fået så gode anmeldelser på øl, som nu hvor vi serverer GB øl i restauranten.

”KøkkenChefen Lokalt i Sorø” lanceres med egen stand på madmessen ”SMAG I SORØ”, hvor man kan få et par smagsprøver på opskrifter i bogen. Gourmet Bryggeriet giver en kold forfriskning til alle, der måtte have lyst, og der er mulighed for at få en signering af inspirationskogebogen.

Kongskilde Friluftsgård har også to stande på madmessen. På den ene giver naturvejleder, Kirsten B. Friis et indblik i de mange tilbud Kongskilde Friluftsgård byder på indenfor naturformidling. Her er sket meget det sidste halve år, som nu for alvor begynder at tage form.

Restauranten på Kongskilde Friluftsgård er også repræsenteret – selvfølgelig med smagsprøver fra det lækre menukort, som nu også leveres som mad-ud-af-huset. Et tiltag vi netop har søsat, da vi med den store efterspørgsel ikke længere kan sige ja til alle de henvendelser, vi får om afholdelse af festarrangementer.

Vi har valgt at lave stort set samme menuer ud af huset, som hvis man holder sin fest i Kongskilde. På den måde er oplevelsen den samme, om man holder det hjemme eller hos os – i hvert fald hvad angår maden. Indenfor 20 km. leverer vi gratis, og henter også den brugte service.

Dét og meget mere kan man høre mere om på ”SMAG I SORØ” – en madmesse, som er helt i tråd med vores konceptidé, og som i de forgående år glæder vi os til at være på messen og få en god snak med alle de besøgende.

Har man ikke har mulighed for at besøge madmessen, ”SMAG I SORØ” den 29. marts, kan den lokale kogebog købes på www.køkkenchefen.dk