Et kursustilbud 

Sorø Kommune går ind i andet år med kurser for borgere med KOL – også kendt som rygerlunger.

At trapperne på arbejde eller gåturen til købmanden giver åndenød er noget mange med KOL kan nikke genkendende til. Fysisk anstrengelse kan næsten være en umulighed på dårlige dage. Fælles for denne gruppe personer er, at de ikke kan gendanne det lungevæv, der allerede er ødelagt. Men hvis de forbedrer deres kondition, øges musklernes evne til at udnytte ilten i lungerne. Det betyder, at hverdagen bedre kan klares.

Mange kommuner udbyder nu kurser for borgere med KOL – også kendt som rygerlunger. Sorø Kommune har været med siden begyndelsen af 2011.

Kursusindhold
Kurset har fokus på teknikker, der hjælper deltagerne til at leve et aktivt liv på trods af KOL. Formålet med programmet er at styrke deltagernes ressourcer til aktiv egenomsorg og daglig håndtering af hverdagen. Deltagerne får gode råd om, hvordan en hverdag med KOL kan blive bedre. Der er desuden rig mulighed for at møde og udveksle erfaringer med andre kursusdeltagere.

Udover undervisning er der fysisk træning 2 gange ugentlig, hvor der primært trænes for at forbedre konditionen. Træning påvirker ikke lungefunktionen direkte, men øger konditionen. Jo bedre kondition, jo mindre åndenød får man, når man f.eks. skal lave arbejde i huset, købe ind eller gå en tur..

På kurset arbejdes der bl.a. med:

At håndtere en hverdag med KOL
Fysisk aktivitet
At sætte mål, lave handleplaner og løse problemer
Medicinhåndtering
Gode kostvaner
Sygdomsforståelse

Fra gang til gang sætter deltagerne små handlinger i gang, som de arbejder med derhjemme.

Næste kursus begynder i februar.

Det kræver en henvisning fra egen læge eller sygehus for at komme med på kurset.

Kontakt
For yderligere oplysninger kontakt Sorø Sundhedscenter, Pia Knudsen på telefon 57 87 71 63 eller Pia Bacher på telefon 57 87 71 40.

En bivirkning ved rygning