Sorø har trods sin ydmyge størrelse enormt meget at byde på. Der er tilmed et stort uddannelsessted i udkanten af bymidten (men stadig i gåafstand), hvor du har mulighed for at læse en masse forskelligt. University College Absalon har en masse af tilbyde, selvom det ligger i en relativ lille by som Sorø. I denne artikel skal vi se lidt nærmere på, hvad Absalon kan tilbyde og hvad du får ud ad Sorø som studieby.

I selve byen kan du finde en række fine specialbutikker, hyggelige cafeer og en af Danmarks bedste bagere – Sejers Konditori. Der er en moderne biograf og to skønne museer. Skolen har en masse at byde på og topmoderne faciliteter, og selvom du ikke vil finde nogle hemmelige foreninger såsom den nu velkendte klub fra MIT i Boston og Skull and Bones politiske forsamling hos Yale, som havde mange fremtidige berømtheder og præsidenter var medlem af, er der stadig muligheder for at deltage i spændende diskussioner og klubber og være med til at sætte en dagsordenen – både på undervisningsstedet og på diverse lokal- og regionspolitiske arenaer.

Læs i skønne Sorø
Sorø har faktisk været en studieby i rigtig mange år. Helt tilbage i 1142 blev et benediktinerkloster bygget i byen og munkene flyttede ind. Senere i 1582 blev klosteret omdannet til en kostskole til drenge, og i 1902 grundlagde Magdalena Lauridsen den institution, der blev kendt som Ankerhus – et navn, stedet bar helt indtil august 2017, hvor det skiftede navn til Absalon.

Foto: ABW

Ankerhus var fra sin grundlæggelse og i mange år frem et lærersted for kvinder, der ønskede at lære om sundhed og ernæring. Forstanderinden Magdalena fik anlagt en køkkenhave, som stadig ligger der den dag i dag, og plantede en masse æble- og pæretræer, som stadig giver de studerende velsmagende frugter hver sommer.

I dag er Absalon et moderne og højteknologisk uddannelsessted, hvor de studerende kan læse et stort udvalg af uddannelsesretninger. University College Absalon dækker over det, der tidligere hed University College Sjælland, og de studerende kan vælge mellem uddannelser som for eksempel ernæring og sundhed, fysioterapeut og sygeplejerske.

Ernæring og sundhed på Ankerhus
Ernæring og sundhed kan læses i Sorø på det gamle Ankerhus. Bygningerne emmer af historie og dannelse, og hvis væggene kunne tale, ville de fortælle de mest fantastiske historier. En bachelor i ernæring og sundhed kan læses enten som konventionel studerende eller som e-læring.

Hvis du vælger at bliver fjernstuderende, er der obligatoriske undervisningsdage hver anden uge, og hvis du kommer langvejs fra, kan det godt være noget af en tur frem og tilbage, hver gang der er undervisning. Heldigvis råder Absalon over to huse med enkelt- og dobbeltværelser, som kan lejes per nat på uddannelsesstedets hjemmeside.

Hvis du derimod er konventionel studerende og skal i skole størstedelen af tiden, kan du selvfølgelig få et værelse nede i byen, men du kan også leje dig ind på det hyggelige kollegie på campus. Det er så hyggeligt at gå ned i byen, hente sushi eller besøge byens slikkiosk med det meget store udvalg af bland selv slik og så fortære godterne på værelset, mens man ser det nyeste afsnit af yndlingsserien på Netflix.

Både huset med dobbeltværelser og huset med enkeltværelser har også køkken, fællesrum og badeværelser med brusere.

Uanset om du er der fuldtid eller deltid, kan du frit benytte dig af stedets faciliteter. Det inkluderer blandt andet et topmoderne bibliotek med altid hjælpsomme bibliotekarer, et motionsrum med både cardio- og vægtområde, og en virkelig god kantine, der hver dag tilbyder sund og lækker mad til overkommelige priser.

Kantinepersonalet er også yderst hjælpsomme, hvis der skal holdes fest eller julefrokost og de finder gerne ud af en ordning med mad.

Foto: ABW

Underviserne på uddannelsen er meget kompetente og altid klar til at hjælpe, hvilket undervisningen bærer præg af. Alt er veltilrettelagt og der er ret frie tøjler i forhold til at arbejde med det, der inspirerer lige dig. Undervisningen kommer rundt omkring alt lige fra ernæring fra vugge til grav, sundhed, sport og motion i alle livets stadier, tilberedelse af mad (du opnår også at få hygiejnebevis), sensorik og smagsoplevelser, forskellige diæter, og sidst men ikke mindst, hvordan du vejleder mulige klienter. Du får kompetencer til at identificere og komme med løsningsforslag til ernæringsmæssige problemstillinger og du får mulighed for at specialisere dig som enten klinisk diætist eller vælge en mere sundhedsfremmende og forebyggende studieretning.

Skolen ligger i et smukt område lige ned til de skønne søer, der gerne bliver rundet mere end et par gange i løbet af uddannelsen. Du kan også tage kajakken med derud, og ellers er der masser af lokale tilbud at benytte sig af.