Af Johannes Lundstrøm, forfatter

Johannes Lundstrøm

Jeg vil så gerne tro, at det de siger i radio og TV er rigtigt – også, når DR fortæller ‘Historien om Danmark’.

Men ak, midt i afsnittet om den tidlige middelalder, fik jeg det som drengen i ‘Jeg så julemanden kysse mor’ – eller bedre udtrykt med den franske titel ‘Je ne crois plus au pere noel’ – ‘jeg tror ikke mere på julemanden’.

Der stod Lars Mikkelsen lige så frejdigt foran Klosterporten og sagde “Det her hus kaldes Saxo’s Celle”.

Jeg kan ikke forestille mig, at jeg var den eneste med tilknytning til Sorø, der krummede tæer så det gjorde ondt, for når de kan lade Lars Mikkelsen komme med så forkert en præsentation af Klosterporten, hvilke og hvor mange andre fejl er der så i den udsendelsesrække.

Det er simpelthen pinligt, at produceren og/eller vedkommendes historiske konsulenter har ladet sådan en fejl slippe igennem. En fejl som betyder, at vi der har spottet den, kun kan se de kommende udsendelser med stor skepsis.

Havde de læst min artikel om Klosterporten i Gyldendals leksikon på nettet Den Store Danske www.denstoredanske.dk, kunne de have undgået fejlen med Klosterporten. Nu er det imidlertid for sent, for hele serien er for længst optaget, men jeg håber DR læser ‘Dit Sorø’, så de kan lære, at det er en god idé at krydstjekke deres eksperters oplysninger med bl.a. landets nemmest tilgængelige leksikon før de bringer dem til torvs. Det kan de stole på, for der er den vigtige forskel på Den Store Danske og Wikipedia, at samtlige artikler i Den Store Danske kontrolleres af eksperter, før de får det grønne flueben som tegn på, at de er godkendt af redaktionen.

DR – tag jer sammen.

Foto: Johannes Lundstrøm