Tiden flyver, og kommunalvalget er nær. Til november slår valgstederne dørene op for politisk interesserede soranere, som med deres kryds får lov til at forme fremtidens Sorø.

Nedenfor har vi beskrevet hele processen, til dem af jer, som ikke har før stemt.

Fra valgkortet til stemmeurnen
Når dit valgkort kommer ind ad døren, vil der tydeligt stå, hvilken adresse og hvilket valgbord du skal henvende dig til. Når du kommer frem til dit valgbord, modtager du en stemmeseddel i bytte for dit valgkort. Ved valgbordet bliver du registreret, så ingen kan stemme flere gange.

Du vil herefter skulle benytte en ledig stemmeboks, hvor du udfylder din stemmeseddel. Det er ikke tilladt at være mere end én person i stemmeboksen, da vi i Danmark har stemmehemmelighed.

Nu er det så tid til at stemme på den kandidat eller det parti, som du mener skal have din støtte. Der er to måder at sætte dit kryds på:

  1. Du kan vælge at stemme på et parti. Dette kaldes en listestemme, som giver partiet lov til at give din stemme videre til den kandidat, som står højest på deres kandidatliste.
  2. Du kan sætte dit kryds ved en kandidat fra et af partierne. Dette kaldes en personlig stemme. Krydset skal placeres til højre for navnet.

I stemmeboksen er der instruktioner, som forklarer dig, hvordan stemmesedlen skal udfyldes. Hvis du ved et uheld kommer til at sætte mere end ét kryds, er stemmesedlen ikke længere gyldig. Sker dette, skal du blot have den byttet med en ny stemmeseddel, ved et af valgbordene.

Når du har valgt en kandidat eller et parti, skal du folde stemmesedlen sammen, og lægge den i den nærmeste stemmeurne.

Valgstederne rundt omkring i landet åbner klokken 09.00 og lukker igen klokken 20.00, når den sidste tilstedeværende vælger har stemt.

Læs mere om kommunalvalg 2013 i Sorø.