I dag begynder Dit Sorø en ny interviewserie. Kristian Egebæk Mortensen, der bor i Dianalund og arbejder som souchef i Lejre Kommune, lægger ud.

Hvilken butik savner du i Sorø?
Jeg savner en ordentlig fiskebutik og en ordentlig frugt- og grønthandler.

Hvor går du hen, når du bestiller take away?
Som travl børnefamilie skal det nogen gange gå hurtigt, men derfor kan man godt få kvalitet. Derfor vil det typiske sted jeg køber take away være hos Slagteren i Dianalund Centret. Det er jo ikke lige til at spise med det samme, men der er mange gode retter lige ind i ovnen, og så er der kvalitetsmad på en halv time.

Hvornår har du sidst været i Sorø Kultur- og Fritidscenter, og i hvilken forbindelse?
Jeg var sidst i Kultur- og Fritidscenteret for en måned siden til møde. Som medlem af De konservative i Sorø har vi medlemskab af foreningen og benytter os tit af stedet til møder. Ellers nyder jeg når Ung Sorø, hvor jeg er bestyrelsesformand, har deres forårskunstudstilling i samarbejde med med Ringsted Ungdomsskole på stedet.

Markerer du helligdagene i maj på en særlig måde (st. bededag, kr. himmelfart og pinse)?
Jeg markerer ikke de tre højtider specielt, med undtagelse af Kristi Himmelfart. Den ligger tit midt i maj, og derfor holder vi gerne vores børns fødelsdage der. Jeg har tvillinger, der har fødselsdage først i maj, og en dreng der har sidst i maj. Så den bliver markeret men ikke på grund af dens religiøse betydning. Jeg betragter mig selv som troende, og jeg kan også betydningen af helligdagene, men jeg er ikke den mest aktive udøvende kristen.

Har du planer om at se særudstillingen om besættelsen på Sorø Museum?
Ja, det har jeg. Jeg synes hele perioden omkring 2. verdenskrig er spændende, hvordan tiden var og hvorfor valgte man side som man gjorde. Verden er jo ikke sort eller hvid, og vi skal passe meget på med at dømme historien i bagklogskabens lys. Samtidig var min kones farfar faktisk med i modstandsbevægelsen i Sorø, så det er også et stykke meget personlig historie for os, der er lavet en særudstilling om.

Hvad er den seneste bog, du har læst?
Jeg har altid gang i et par bøger på samme tid, men er lige blevet færdig med Vilhjälmur Örn Vilhjälnssons Medaljens bagsiden – jødiske flygtningeskæbner i Danmark 1933-1945.

Kristian Egebæk Mortensen