I december sidste år blev 447 personer sigtet for spritkørsel. Fra i dag sætter politiet igen ind med kontrol i forbindelse med de kommende julefrokoster. Samtidig opfordrer Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden flere til at lade bilen stå, når de har drukket alkohol.

Set over flere år er antallet af spritbilister på vejene faldet markant. Men der er stadig for mange, der kører bil med for høje promiller i blodet, når de skal hjem fra en bytur, firmafest eller en hyggelig middag.

Det resulterer hvert år i tragiske trafikulykker med tilskadekomne eller dræbte mennesker. Derfor har politiet fokus på at sætte en stopper for spritkørsel på vejene.

spritbilistFra torsdag den 1. december til og med søndag den 18. december er alle politikredse klar til at sætte ind med målrettede kontroller, så festglade julefrokostgæster dropper bilen og kommer sikkert hjem efter at have nydt juleøl og snaps.

Selv om antallet af spritbilister generelt er faldet, så viser nye tal fra Rigspolitiet, at politikredsene på et enkelt år (november 2015 til og med oktober 2016) har sigtet 5.987 personer for spritkørsel.

– Det er vigtigt, at vi får flere til at lade bilen stå, hvis man skal til fest, hvor der kommer alkohol på bordet og man har tænkt sig at drikke. Tallene fra Rigspolitiet viser, at der stadig er en stor udfordring med spritbilister på vejene. Derfor er det positivt, at alle landets politikredse sætter ind med spritkontroller, så trafikken bliver mere sikker for os alle, siger Mogens Kjærgaard Møller, adm. direktør i Rådet for Sikker Trafik.

Gode råd
• Hvis du skal køre bil, så drik max én genstand eller slet ingen.
• Server drikke uden alkohol til dem, der kører i bil.
• Bland dig, hvis en person vil køre efter at have drukket alkohol.

Fakta
• Alkohol er en af de største dræbere i trafikken.
• Omkring hver 5. trafikdræbte mister livet i en spritulykke.
• I perioden 2011 – 2015 har 157 personer mistet livet i spritulykker på vejene.
• Ni ud af ti spritbilister er mænd.

 

Antal sigtede personer for spritkørsel per politikreds (kilde: Rigspolitiet)
Antal sigtede personer for spritkørsel per politikreds (kilde: Rigspolitiet)