lillelund (2)

“Humor er et værktøj, ikke at forveksle med positivitet”, meddelte Karen Marie Lillelund til en fyldt sal på Postgaarden tirsdag den 29. september. Gigtforeningens Oplysningskreds i Sorø havde inviteret den karismatiske foredragsholder til byen, og i en tour de force på 90 minutter gav hun eksempler på fænomenet, så forsamlingen til tider nærmest hulkede af grin.

Ja, man sku’ nok have været der, fristes man til at skrive, selvom foredragsholderen opfordrede til tit og ofte at genfortælle de sjove historier. Og der var rigtig mange sjove historier denne aften på Postgaarden, men det allersjoveste var nok Karen Marie Lillelunds fabelagtige kropssprog og tonefald. På klingende nordjysk (og til også britisk, københavnsk eller Ghita Nørbysk) fortalte hun, hvorfor man skal bruge humor mere, og hvordan man kan undgå at dræbe humoren.

“Vi er født lattermilde, men som teenagere begynder vi at se os selv udefra. Vi oplever os selv og hinanden som pinlige, hvis vi skiller os ud. Det er dræbende for humoren, når vi bliver for socialiserede”, sagde Karen Marie Lillelund, der oprindeligt er uddannet operasangerinde.

lillelund (3)

Stop offerkonkurrencen
“Der er aldrig nogen der skriver på en datingside; ‘jeg har ingen humor, og det håber jeg heller ikke du har'”, pointerede sangerinden. Alligevel kan humoren hurtigt forsvinde i hverdagen. Det sker ikke mindst, fordi vi lever i en tidsalder, hvor vi sammenligner os meget med hinanden og hurtigt bliver fornærmede.

De sociale medier er med til at forstærke denne tendens. “Facebook er den moderne udgave af at bytte glansbilleder”, sagde Karen Marie Lillelund, der også fortalte, at syv ud af 10, der tjekker Facebook, bliver i dårligt humør bagefter, fordi de bliver skammet ud af “pæne mennesker”, eller fordi de, oplever at andre lever mere spændende liv end de gør.

Humoren dræbes også, når vi konkurrerer om, hvem der har det hårdest. “Ingen er på toppen hver dag, men når man er på toppen, skal man dele ud af det. For humor gør gode dage bedre og hjælper os med at overleve de dårlige,” sagde Lillelund, der opfordrede til ligefrem at skilte med, hvilke dage humøret er højt.

lillelund (1)Mindre tantede
Det er ikke alle der, som Karen Marie Lillelund, tør fortælle en sjov historie, men de fleste kan eksperimentere med et morsomt tonefald eller kropssprog. Når “onklerne” vover at være humoristiske, prøver “tanterne” ofte at dræbe humoren ved enten at trække faktakortet eller det moralske kort. “Men det er svært at argumentere med et tonefald (noget som de fleste i parforhold har lært)”, sagde Lillelund. Vi skal kort sagt blive bedre til at sætte pris på det komiske, vi oplever.

Nogle af Karen Marie Lillelunds meget konkrete forslag til at få mere humor ind i hverdagen var at give onkel-svar på nogle af de spørgsmål, som børn stiller – svar som er så langt ude, at selv små børn godt kan gennemskue, at det er for fjollet.

Foredraget på Postgaarden gav således både gode grin og stof til eftertanke – og der var utvivlsomt mange af tilhørerne som lovede sig selv at blive bedre til at finde deres indre onkel frem.